ЄС розглядає можливість відправки інструкторів в Україну з 2025 року

20:45, 17 травня 2024
ЄС розглядає ідею навчання українських військових на їхній території.
ЄС розглядає можливість відправки інструкторів в Україну з 2025 року
Джерело фото: welt
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Європейські уряди та Брюссель активно розглядають ідею навчання українських солдатів не лише на території ЄС, але й в Україні, починаючи з 2025 року. За даними німецької газети Welt, яка посилається на свої джерела, такий план обговорювався на засіданні Військового комітету ЄС.

Ідею навчання українських військових на їхній території вперше висловив генерал Міхаель ван дер Лаан, командувач Тренувальної місії ЄС (EUMAM), яка здійснює підготовку українських солдатів у країнах Євросоюзу.  Франція та деякі країни Східної Європи і Балтії є найактивнішими приверженцями цієї ідеї, хоча Німеччина поки не визначилася зі своєю позицією через безпекові ризики.

Проте, перенесення навчань може вимагати згоди парламенту та додаткового фінансування, а також викликати певні труднощі у вирішенні питання щодо безпеки і можливої реакції Євросоюзу в разі втрат серед європейських інструкторів.

Поки рішення щодо майбутньої долі місії EUMAM ще не ухвалене, проте очікується, що питання буде розглянуто в липні під час перегляду мандата місії. Наразі місія продовжується до листопада 2024 року, а навчання проводяться переважно на території Польщі та Німеччини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду