Не просто вести військовий облік, а забезпечувати вручення повісток – закон про мобілізацію уточнить обов’язки для бізнесу

07:40, 15 травня 2024
Новий закон про мобілізацію законодавчо закріпить поняття оповіщення, яке включатиме у себе виклик громадян до ТЦК, а також вручення повісток.
Не просто вести військовий облік, а забезпечувати вручення повісток – закон про мобілізацію уточнить обов’язки для бізнесу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Обов’язки бізнесу стосовно оповіщення військовозобов’язаних працівників законодавчо уточнять. Так, 18 травня набуде чинності новий закон №3633-IX про посилення мобілізації (законопроект 10449).

Він законодавчо закріплює таке поняття як оповіщення. Це доведення сигналів і повідомлень (директив, розпоряджень) до органів військового управління, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення про оголошення мобілізації, виклик громадян до ТЦК, а також вручення (надсилання) повісток громадянам.

Відповідно, якщо до змін у статті 21 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що підприємства, установи і організації зобов’язані вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних і надавати звітність з цих питань відповідним органам влади, а також забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти та до військових частин, то після змін до обов’язків бізнесу також додається «забезпечувати своєчасне оповіщення і прибуття працівників… на збірні пункти шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів із подальшою компенсацією витрат за здійснення такого процесу з Державного бюджету, яка здійснюється не пізніше ніж через місяць після подання відповідного звернення у порядку, встановленому КМУ».

Отже, підприємства повинні будуть забезпечувати «оповіщення», а це поняття, як вже було сказано, включає у себе вручення повісток. Що передбачають під собою «організаційно-технічні заходи» не конкретизується, і, вочевидь, це питання визначить Уряд.

Також дається визначення поняттю система військового обліку, яке фактично визначає, хто має бути організатором військового обліку на підприємстві, хто його має вести, а хто є «об’єктом» цього обліку.

Так, відповідно до закону система військового обліку – це сукупність систем військового обліку органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, ЗСУ, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, які структурно складаються із керівників як організаторів ведення військового обліку, служб персоналу (посадових осіб), які безпосередньо ведуть військовий облік, об’єктів військового обліку - призовників, військовозобов’язаних, резервістів та засобів автоматизації процесів ведення військового обліку з використанням необхідних баз даних (реєстрів).

Нагадаємо, як нещодавно писала «Судово-юридична газета», ТЦК оштрафував жінку-«кадровика» Держстату на 5100 грн за те, що вона не забезпечила явку працівника.

Як і нині чинним законом, новим законом про посилення мобілізації передбачено, що підприємства, установи, організації, заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності щороку у строки та в порядку, встановлені КМУ, зобов’язані подавати до ТЦК списки громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік призовників.

Також підприємства, установи, організації та заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності зобов’язані на вимогу ТЦК сповістити призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до ТЦК, забезпечити їх своєчасне прибуття за цим викликом, у 7-денний строк повідомити відповідні ТЦК про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Керівники, інші посадові особи підприємств, установ, організацій та закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності та громадяни України, винні в порушенні правил військового обліку, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності, прибуття за викликом до ТЦК тощо несуть відповідальність згідно із законом.

Тобто, на них зможуть накладати штрафи за статтями 210, 210-1 КУпАП. Нагадаємо, нещодавно було ухвалено новий закон 10379, який передбачає штрафи для бізнесу до 59,5 тисяч грн.

Ще одна законодавча новела це поняття частковий наряд, тобто, розпорядчий документ голови місцевої держадміністрації, в якому встановлено для керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності завдання з передачі ЗСУ, іншим військовим формуванням визначених транспортних засобів і спеціальної техніки, пункти збору та строки передачі.

Нагадаємо, що закон про посилення мобілізації доручає Кабміну визначити новий Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, де також має бути визначено порядок оповіщення військовозобов’язаних, їх прибуття до ТЦК, процедура перевірки військово-облікових документів, уточнення персональних даних та внесення змін у військово-облікові документи. Однак наразі цей документ не ухвалено.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду