Які розлади зору будуть підставою для визнання непридатним – зміни до Розкладу хвороб для визначення придатності до військової служби

10:25, 4 травня 2024
Непридатними визнають осіб зі сліпотою обох очей або відсутністю одного ока.
Які розлади зору будуть підставою для визнання непридатним – зміни до Розкладу хвороб для визначення придатності до військової служби
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 4 травня набули сили зміни до Положення про ВЛК та новий Розклад хвороб для визначення ступеню придатності до військової служби.

Відповідні зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затверджені наказом Міністерства оборони від 27 квітня 2024 №262.

Відповідно також у новій редакції викладено Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві.

Зокрема, визначено, які розлади зору будуть підставою для визнання особи непридатною.

Так, особи, у яких є розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо) будуть розділені на наступні категорії:

  • сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук – непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку
  • гострота зору обох очей з корекцією до 0,5; гострота зору одного ока з корекцією вище 0,5 при гостроті зору другого ока з корекцією до 0,2 – придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони
  • дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу – придатні.

Стани після перенесених гострих хвороб ока та придаткового апарата або хірургічного лікування – тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків.

З повним переліком змін можна ознайомитися за посиланням.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області