Робота із запобігання та протидії корупційним проявам в системі судової гілки влади триває

10:57, 8 ноября 2017
У судах першої інстанції знаходиться 40 кримінальних справ стосовно 44 суддів, яких обвинувачують у вчиненні корупційних злочинів...
Робота із запобігання та протидії корупційним проявам в системі судової гілки влади триває
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Органами прокуратури спільно з підрозділами СБУ та МВС України вживаються заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції в системі судової гілки влади.

Упродовж поточного року до суду передано 5 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях зазначеної категорії щодо 5 осіб.
Так, Генеральною прокуратурою України закінчено досудове розслідування та 19.08.2017 скеровано до Деснянського районного суду м. Києва обвинувальний акт стосовно судді Броварського міськрайонного суду Київської області, яка вимагала та отримала гроші в розмірі 1 тис. євро у приватного підприємця за ухвалення уточнюючого рішення на його користь у справі про вилучення 13,5 т пального органами Державної фіскальної служби.

Тепер прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури здійснюється нагляд дотримання законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва в 11 кримінальних провадженнях за підозрою 12 суддів у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень.

Крім того, слідчими органів прокуратури здійснюється досудове розслідування у 2 кримінальних провадженнях щодо 2 суддів, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних корупційних правопорушень, пов’язаних з отриманням неправомірної вигоди.

Також протягом січня — вересня 2017 року стосовно суддів, які обвинувачувалися у вчиненні корупційних злочинів, судом першої інстанції ухвалено одне реабілітуюче рішення.

Зокрема, вироком Вишгородського районного суду Київської області від 08.06.2017 колишнього голову Печерського районного суду м. Києва виправдано за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених частиною другою статті 364, частиною другою статті 367, частиною першою статті 176 КК України (в редакції 1960 року), за відсутністю в його діях складу інкримінованих злочинів.

Прокуратурою м. Києва зазначене рішення оскаржується в апеляційному порядку.

У судах першої інстанції перебуває 40 кримінальних справ (проваджень) стосовно 44 суддів, які обвинувачуються у вчиненні корупційних злочинів.

Також з початку року здійснювалося досудове розслідування стосовно 18 суддів за статтею 366-1 КК України за умисне неподання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», з яких наразі 10 перебуває у провадженні, 8 закрито за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Органами прокуратури спільно зі спеціальними підрозділами вживаються адміністративно-правові заходи щодо запобігання і протидії корупції в судовій системі.

З початку року Департаментом захисту економіки Національної поліції України за погодженням з органами прокуратури скеровано до суду 143 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з яких 108 розглянуто. За результатами судового розгляду 5 суддів притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Постановою Полтавського районного суду Полтавської області від 15.09.2017 суддю Новосанжарського районного суду Полтавської області визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого частиною першою статті 172-6 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

Вказана особа несвоєчасно, без поважних причин, після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави, подала до Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, яка припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (перед звільненням).

Рішення набрало законної сили.

Триває робота органів прокуратури щодо моніторингу незаконних судових рішень, які завдали значних економічних збитків державі, та судових рішень, пов’язаних з незаконним поглинанням підприємств, установ, організацій.

Упродовж 9 місяців 2017 року органами прокуратури за результатами перевірок звернень громадян, юридичних осіб та із власної ініціативи виявлено 28 судових рішень названої категорії.

У зв’язку з виявленими порушеннями внесено 18 апеляційних, 5 касаційних скарг та 5 заяв до Верховного Суду України.

Зокрема, черкаською прокуратурою 20.09.2017 оскаржено в апеляційному порядку постанову Соснівського районного суду м. Черкаси від 10.10.2016 у справі №2а/712/609/16 про задоволення позову ПП «ІБК «Будгарант» та зобов’язання Черкаської міської ради внести зміни до свого рішення, яким віднесено орендовані підприємством земельні ділянки до земель житлової та громадської забудови. Судом фактично змінено цільове призначення 3,18 га земель водного фонду в межах м. Черкаси під подальше будівництво комплексу житлових будинків, що викликало значний суспільний резонанс в обласному центрі.

З метою запобігання незаконному стягненню значної суми коштів з держави прокуратурою м. Києва 15.08.2017 внесено касаційну скаргу на судові рішення у справі №910/33127/15, якими задоволено позов ТОВ «Брацлав» до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стягнення майже 2,8 млн грн боргу за договорами на створення та передачу науково-технічної продукції, незважаючи на те, що строк позовної давності за цими вимогами сплинув.

Зазначені справи перебувають на розгляді.

Генеральною прокуратурою України 26.07.2017 ініційовано перегляд Верховним Судом України судових рішень, якими безпідставно скасовано податкове повідомлення-рішення про збільшення Журжію А.В. розміру грошового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб на загальну суму близько 2 млн грн від операції з продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ГК «Інвестиційні партнери».

Крім того, 16.08.2017 до Верховного Суду України подано заяву про перегляд судових рішень, якими всупереч приписам Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» визнано протиправними та скасовано пункти вимоги Державної фінансової інспекції про зобов’язання УДППЗ «Укрпошта» вжити заходів щодо повернення державі зайво сплачених на користь комерційної структури коштів у розмірі 18,7 млн грн за поставку палива.

Верховним Судом України провадження за вказаними заявами відкрито, проте до розгляду вони ще не призначені.

Наразі, з урахуванням раніше внесених, судами задоволено 13 апеляційних, 2 касаційні скарги та 1 заяву до Верховного Суду України.

Так, постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.09.2017 у справі №910/19932/16 задоволено апеляційну скаргу прокуратури м. Києва, внесену в інтересах держави в особі Державного агентства лісових ресурсів України. Визнано незаконним і скасовано розпорядження Чернівецької обласної державної адміністрації, яким незаконно передано з державної у комунальну власність земельну ділянку лісового фонду площею понад 66 тис. га.

З метою недопущення порушень інтересів держави прокурорами використовується право вступу в розгляд справ, ініційованих іншими особами.

Зокрема, прокуратурою м. Києва здійснено вступ у розгляд господарським судом м. Києва справи №910/13725/16 за позовом
Українського державного науково-дослідного та проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація» про стягнення з ТОВ «Проектні системи ЛТД» понад 8 млн грн збитків, завданих невиконанням робіт із створення проектно-кошторисної документації для об’єкта будівництва «Культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал». Рішенням суду від 10.08.2017 позов задоволено.

Таким чином, завдяки активній участі та принциповій позиції прокуратури усунуто порушення закону та не допущено привласнення комерційною структурою державних коштів.

Разом із оскарженням незаконних судових рішень прокурорами за наявності підстав також ініціювалися питання про дисциплінарну відповідальність суддів, які допустили при здійсненні судочинства порушення закону.

Тільки поточного року органами прокуратури до Вищої ради правосуддя внесено 41 скаргу щодо дисциплінарного проступку судді з приводу істотного порушення норм процесуального та матеріального права під час здійснення судочинства. З них 38 дисциплінарних скарг стосуються порушення суддями законодавства, яким регулюється розгляд адміністративних справ щодо правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Робота на зазначених напрямах триває та перебуває на постійному контролі керівництва Генеральної прокуратури України.

Прокурор відділу організації
діяльності у сфері запобігання
та протидії корупції

Наталія Панафеда


Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва