РІЧНИЦЯ СПРАВЕДЛИВЦІВ, або Наші перші 500 уроків

16:59, 7 октября 2019
До Всеукраїнської акції «Урок справедливості», метою якої є ознайомлення дітей з місією суду в суспільстві, долучилося більше 200 правників і 30 тисяч учнів: проведено понад 500 уроків по всій території України.
РІЧНИЦЯ СПРАВЕДЛИВЦІВ, або Наші перші 500 уроків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Юлія Іваніна,
керівник акції «Урок справедливості»,
член Правління АРССУ,
суддя-спікер Дніпровського районного суду м.Києва

У жовтні 2018 року з нагоди професійного свята Дня юриста Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» було ініційовано проведення Всеукраїнської акції «Урок справедливості», метою якої є ознайомлення дітей з місією суду в суспільстві.

До участі в акції було запрошено представників усіх правничих професій. Керуючись у тому числі відомим висловом видатного французького письменника Анатоля Франца про те, що «мистецтво навчання є мистецтвом пробуджувати в юних душах допитливість і потім задовольняти її», судді, адвокати, прокурори, науковці, працівники соціальних служб та структурних підрозділів Міністерства юстиції України почали проводити по всій території України такі уроки спочатку для школярів 1-4 класів, після чого за рекомендаціями працівників освіти було розширено дитячу аудиторію і зараз уроки проводяться для школярів 1-8 класів. І це не випадково, оскільки предмет «Правознавство» діти починають вивчати лише з 9-го класу, що в деяких випадках, на жаль, буває вже запізно.

Ініціатива Асоціації щодо проведення даної акції була підтримана рішенням Ради суддів України від 17.09.2018 року №59, і колеги з РСУ також долучилися до неї.

Урок справедливості інтерактивний та цікавий дітям, він проводиться відповідно до розробленої методики в приміщенні школи або суду. Протягом уроку демонструється мультфільм, у якому відбувається спір між Конем і Хом’яком або Слоном і Жирафою, вирішує який Суддя-Черепаха. Над створенням цих анімаційних фільмів працювала ціла команда професіоналів: художники, мультиплікатори, звукорежисери, представники проекту USAID «Нове правосуддя» і, звісно, судді, у тому числі Верховного Суду. Після демонстрації першої частини мультфільму діти діляться на команди в залежності від того, чию позицію вони займають, і починають висловлювати свої аргументи на користь позиції тієї чи іншої сторони. У них є також можливість перейти в іншу команду, якщо «суперники» були переконливішими. Дитячі аргументи бувають дуже цікавими та обґрунтованими. Якщо уроки проводять судді, вони також демонструють атрибути судової влади мантію та нагрудний знак, і розповідають про їх історію. Інші колеги-правники також знайомлять дітей з особливостями юридичних професій. В кінці уроку діти отримують пам’ятні наліпки, книжку із серії «Справедливці» і диплом про участь класу у Всеукраїнській акції.

За цей рік було проведено понад 500 уроків по всій території України, до участі в акції долучилися більше 200 правників, 30 тисяч учнів спробували себе у ролі суддів і стали членами Клубу «Справедливці». Дитячий правовий клуб вже має свою сторінку у соціальній мережі «Фейсбук» та новий символ веселого, доброго і кмітливого справедливця!

Вийшла друком книга «Справедливці» (збірка юридичних задач для дорослих та дітей).

З нагоди першої річниці Всеукраїнської акції «Урок справедливості» хочеться привітати учасників та подякувати усім справедливим правникам, які, незважаючи на велике навантаження, знаходять час і долучаються до нашої ініціативи, представникам освіти та засобів масової інформації, які завжди нас підтримують!

В найближчих планах реаліті «Ігри справедливців», віршована «Конституція для всіх: і дорослих, і малих», комп’ютерна гра на конституційну тематику.

А мета у нас єдина щодня своїми діями підтверджувати віру людей у справедливість та робити усе можливе, щоб наші діти якнайменше зустрічалися з несправедливістю. Окремо дякуємо «Чемпіонам справедливців» адвокатам Олегу Іванову, Марії Остап'юк, Ользі Котельві, Людмилі Язан, Луїзі Романадзе, Марії Прокопчук, фахівцям юстиції Ірині Лунзі і Галині Пшеничко, прокурорам Марині Ахмедовій і Сергію Кузьменку, суддям Наталії Дмитрук, Ганні Шелеховій, Антоніні Кириляк, Олександру Мірошниченку, Євгенії Чернишовій, Марії Дмитрієвій, Ганні Бондаренко, Сергію Гиричу, Ользі Чайкіній, Вікторії Хрущ, Максиму Таусу, Вірі Левко, Людмилі Присяжнюк, Лілії Нещеретній, Олені Фоновій, Олегу Анісімову, Юлії Ретинській, Ірині Обороновій, Ігорю Майстру, Наталії Горобець, Олені Першко, Ірині Шаповаловій, В’ячеславу Піковському, Тетяні Гаврилюк, Олексію Євтушенку та багатьом іншим колегам-правникам, завдяки спільним зусиллям яких справедливість триває!

Далі більше! Приєднуйтесь, друзі! Виховуємо наше майбутнє разом!

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде