Як не платити за наслідки незаконної податкової перевірки (історія з практики)

22:56, 19 февраля 2012
Ця історія могла не трапитись, якби кілька років тому начальником податкової в одному із районів...
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ця історія могла не трапитись, якби кілька років тому начальником податкової в одному із районів Київської області не призначили 25 –річного  «мажора».  Звичайно, ж за високі моральні та професійні якості, а Ви що подумали. Не встигло чорнило висохнути на наказі, як новоспечений начальник став «відбивати» виявлене йому довіря.  

За іронією долі у володіннях нашого героя знаходилось ТОВ «Кровососів геть». Підприємство справно платило податки, пережило не одну перевірку податкової, навіть отримувало відшкодування  ПДВ із бюджету. Ех, то були славні часи. 

Одного чудового весняного дня на підприємство прийшла перевірка податкової. А дальше класика жанру.

Перевірка проводилась в два етапи. За результатами перевірки всупереч вимогам законодавства товариству не було надано належним чином оформленого  примірника акту, чим позбавлено його можливості надання заперечень. Працівники податкової також не надали для ознайомлення акту про відмову від підписання акту перевірки. Настав час оформлення податкового повідомлення - рішення.

Напередодні отримання листа від податкової, у якому начебто містилися рішення-повідомлення,  директора ТОВ «Кровососів геть» запросив на зустріч начальник податкової. Зустріч відбулася в одному із кафе славного міста Києва. На зустрічі він пропонував замінити акт перевірки на меншу суму за винагороду. Після цього начальник податкової  призначив ще одну зустріч директору, на якій запропонував замінити акт за грошову винагороду у сумі 5000 доларів США, мовляв, «Ты виноват уж тем, что хочется мне кушать». Незговірливий та наївний директор стояв на своєму. Отож, згодом податкова направила ТОВ «Кровососів геть» одразу першу податкову вимогу, а потім і  другу.

            У відповідь підприємство направило скаргу на протиправні дії податкової до відділу по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби. Інформація, викладена в скарзі, підтвердилась тому матеріали перевірки були направлені до прокуратури Київської області, за результатами перевірки якої до «не мажорного» заступника «мажорного» начальника податкової було застосовано догану.

            В обмін на відмову від оскарження дій податкової в різні органи ТОВ «» змушене було написати податковій листа про нібито втрату оригіналів податкових повідомлень –рішень, щоб отримати їх копії для судового оскарження. Так склалось історично, що в 2010 році легше було побачити вдома на кухні кенгуру, чим виграти суд в податкової. Неформальна вказівка суддям вирішувати спори із державою на користь неньки України в окремих регіонах ще й досі діє.

            Пройшовши всі кола владних горнил, власники ТОВ «Кровососів геть» постали перед дилемою: заплатити державі 5 млн. грн., закрити бізнес, залишивши при цьому близько 40 працівників без засобів до існування в розпалі кризи чи принципово не платити за результати незаконної перевірки податкової.  Настав зірковий час для власників ТОВ «Кровососів геть»  - час ліквідації підприємства «за один день». Відбулась вона шляхом відступлення новому власнику 100% часток в праві на товариство. З так званими корпоративними правами відступились всі податкові борги. Одразу обмовимось, що нового власника проблеми підприємства не бентежили. В якості новорічного подарунка діючій владі під час державної перереєстрації учасників підприємства була й змінена його юридична адреса на славне м. Донецьк.

Ви запитаєте, як йдуть справи у колишніх власників ТОВ «Кровососів геть». Вони зареєстрували нове товариство в іншому місці, де адекватне податкове начальство, а трудовий колектив із 40 працівників зберіг свої робочі місця.

           

P.S. Будь-який збіг з реальними  фактами є чистою випадковістю. Прохання не відтворювати в реальному житті, якщо не готові йти до останнього.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва