Доходи українців від земельних ділянок хочуть оподатковувати: з’явився законопроект

14:45, 11 марта 2020
Ініціаторами законопроекту є 37 народних обранців.
Доходи українців від земельних ділянок хочуть оподатковувати: з’явився законопроект
svidok.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону № 3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції».

Законопроектом пропонується запровадити для власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення оподаткування доходів, отриманих від такої землі, виходячи з поставленого податкового зобов’язання. Поставлене податкове зобов’язання, при цьому, це мінімальне податкове зобов’язання фізичної або юридичної особи — власника, постійного користувача, користувача на інших умовах, орендаря (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок сільськогосподарського призначення (крім несільськогосподарських угідь), земельних часток (паїв), як виділених, так і не виділених в натурі, крім земельних ділянок, визначених підпунктом 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України, яке визначається за відповідною формулою, з урахуванням нормативної грошової оцінки землі та її площі. 

Механізм оподаткування доходів власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення полягатиме у порівнянні податків, сплачених фізичними або юридичними особами у зв’язку із використанням належних ним чи орендованих земельних ділянок та поставленого податкового зобов’язання.  Якщо поставлене податкове зобов’язання виявиться більшим за фактично сплачені податки, пов’язані з використанням землі, то до бюджету сплачуватиметься саме розмір такого поставленого зобов’язання.

Крім того, пропонується окремим положенням встановити, що до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при визначенні права на отримання пільг та житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, не включаються доходи, отримані громадянами від реалізації власної сільськогосподарської продукції, якщо сума таких доходів сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати.

У пояснювальній записці сказано, що прийняття проекту закону «дасть можливість вивести з тіні ринок оренди сільгоспземель та доходи, що отримуються від використання таких земель їх власниками та користувачами. Це в свою чергу призведе до збільшення сплати податків до бюджетів всіх рівнів, зростання економіки та збільшення витрат на соціальну сферу».

Також зазначається, що встановлення справедливого та прозорого оподаткування власників і користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення сприятиме покращенню інвестиційного клімату в країні та підвищенню рівня України в світових рейтингах щодо ведення бізнесу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи будуть оподатковуватися всі кошти, які надходять на приватні картки.

Також ми писали про особливості оподаткування щодо продажу нерухомого майна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси