Верховна Рада змінила умови орендної плати для підприємців

16:15, 13 апреля 2020
З моменту установлення карантину, і до його скасування, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача.
Верховна Рада змінила умови орендної плати для підприємців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила зміни до Держбюджету-2020, які було розроблено з метою вжиття заходів з нейтралізації негативних наслідків поширення COVID-19 та підтримки економічної активності в країні, а також забезпечення ефективного використання коштів державного бюджету.

Відповідний законопроект № 3279-д прийнято на позачерговому засіданні парламенту в понеділок, 13 квітня.

Так, було переглянуто питання щодо орендної плати для бізнесу. Встановлено, що з моменту установлення карантину, і до його скасування, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж всього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

У такому випадку розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.

Вказані витрати покладаються на наймача як плата за користуванням майном за відповідний період пропорційно площі нерухомого майна, яку він наймає відповідно до договору, якщо договором не передбачений обов'язок наймача самостійно сплатити ці витрати повністю або частково.

Зазначається, що дана норма не поширюватиметься на суб'єктів господарювання, які впродовж дії карантину фактично здійснювали діяльність з використанням цього майна в своїй господарській діяльності в повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді.

Крім того, змінено порядок надання допомоги по безробіттю для МСБ (внесено зміни до статті 47-1 Закону про зайнятість населення). Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям із числа суб'єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається у разі сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Розмір, порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Рада ухвалила закон про геопросторові дані.

Додамо, також Рада 13 квітня прийняла зміни до Держбюджету-2020. 

А ще Рада прийняла закон про єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ із пропозиціями Президента.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде