Остання редакція закону про банки: що пропонується змінити

17:06, 21 апреля 2020
21 квітня фінансовий комітет Ради розглядав правки до законопроекту.
Остання редакція закону про банки: що пропонується змінити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 21 квітня підготував останню редакцію банківського законопроекту № 2571-д - зокрема, пропонують збільшити терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність із законодавством.

Про це йдеться у допоміжній таблиці до порівняльної таблиці до законопроєкту, яка є у розпорядженні «Економічної правди». 

Зокрема, пропонується прибрати зміну до ст. 530 Цивільного Кодексу щодо того, що норма «якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час» може мати винятки, передбачені законом.

Крім цього, із ст. 74 закону про НБУ «Рішення, дії або бездіяльність Нацбанку чи його посадових та службових осіб можуть бути оскаржені до суду виключно з метою встановлення їх законності. Особливості оскарження окремих рішень Національного банку встановлюються законом» пропонують прибрати слово "виключно".

Водночас у закон «Про виконавче провадження» додали, що «не підлягають арешту кошти банку, що знаходяться на його кореспондентських рахунках» і також, що «стягнення коштів з кореспондентських рахунків банку здійснюється у порядку, встановленому НБУ».

Також додали норму про розмір статутного капіталу банку не більше 200 млн (зараз - 500 млн).

Крім цього, у законопроекті до другого читання збільшено терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність із законодавством (чинна норма - 180 днів, у першому читанні - 90, пропонують збільшити до 120 днів).

Також пропонують затвердити норму, що на період карантину зупиняються терміни надання банками інформації, яка становить банківську таємницю про юридичних та фізосіб на вимогу правоохоронних органів, АМКУ, виконавчої служби, суду тощо.

У свою чергу, народний депутат Ярослав Железняк повідомляє у «Фейсбук» що Комітет встиг розглянути 2437 правок із 16 000.

«І так, на сьогодні засідання Комітету завершено.
Зупинилися на 2437 правок.

Із цікавого, голосування за останній розділ (зміни у Цивільний Кодекс) набрало 12 голосів з 13 необхідних. Тому перейдемо до цього питання завтра о 10:00», — написав він.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» вела трансляцію засідання фінансового Комітету Ради 21 квітня.

Раніше ми писали, як нардепи планують швидко розглянути 16 000 правок до закону про банки. 

Крім того, у Раді вирішили «проблему» із правками до закону про банки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді