Перерахунок пенсій працівникам МВС: які виплати мають бути вказані у довідці

11:44, 16 января 2019
У довідці не слід вказувати надбавку за виконання особливо важливих завдань, яка була включена до грошового забезпечення при обрахунку пенсії.
Перерахунок пенсій працівникам МВС: які виплати мають бути вказані у довідці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду 12 грудня 2018 року ухвалила рішення у зразковій справі щодо перерахунку пенсій працівникам органів внутрішніх справ.

Суть спору полягала у тому, що ліквідаційна комісія МВС, на думку позивача, неправомірно не зазначила у довідці, виданій йому,  надбавку за виконання особливо важливих завдань, і неправильно вказала розмір премії, яку він отримував.

Рішення Великої Палати ВС

Право на перерахунок пенсії у колишніх працівників міліції виникло з 1 січня 2016 року і має здійснюватися з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських.

Надбавка за виконання особливо важливих завдань у розмірі 95 %, яку отримував позивач на момент звільнення з органів внутрішніх справ, на час виникнення у нього права на перерахунок пенсії вже не була встановлена законодавством для поліцейських та не виплачувалась.

Відповідно до листа МВС «Про окремі питання підготовки та подання до органів Пенсійного фонду України довідок про грошове забезпечення для перерахунку пенсій» головам ліквідаційних комісій МВС доведено до відома інформацію про середні розміри надбавок та премії, що фактично сплачені за грудень 2015 року, зокрема середній розмір премії поліцейського за посадою старшого слідчого в особливо важливих справах становить 2,32 %.

Разом з тим, виплата надбавки за специфічні умови проходження служби в поліції, що регламентується Постановою Кабінету міністрів України № 988 «Про грошове забезпечення поліцейських національної поліції», у січні 2016 року жодному поліцейському Головного управління Національної поліції у Вінницькій області не здійснювалася.

Перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції) здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських, а також вимог абзаців 5 та 7 п.5 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року № 45.

«У довідці про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії не належить вказувати надбавку за виконання особливо важливих завдань, яку отримував позивач під час проходження служби та яка була включена до грошового забезпечення при обрахунку пенсії, оскільки така надбавка вже не була встановлена законодавством для поліцейських та не виплачувалась.

Натомість при розгляді типових справ судам необхідно з'ясувати чи здійснювалася органом Національної поліції виплата надбавки за специфічні умови проходження служби в поліції, регламентована Постановою КМУ №988, за відповідною посадою поліцейського у січні 2016 року та чи вказана у довідці про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії така надбавка у середньому розмірі.

У довідці про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії належить вказати розмір премії, визначений у середньому розмірі, що фактично виплачений за відповідною посадою поліцейського за січень 2016 року», - йдеться у постанові ВП ВС від 12 грудня 2018 року.

Правові висновки Великої Палати Верховного Суду в цій зразковій справі мають враховуватися судами при ухваленні рішення у типовій справі, яка відповідає ознакам, викладеним у рішенні КАС ВС у цій справі.

Нагадаємо, раніше Велика Палата ухвалила рішення у зразкових справах щодо нарахування штрафу та пені за несплату єдиного соціального внеску в період проведення АТО, та відмови Державної міграційної служби у видачі паспорта-книжечки замість ID-карти.

Крім того, судді ВП ВС висловили окремі думки щодо порядку повідомлення про підозру спецсуб’єктам, підстав розгляду господарської справи в порядку спрощеного провадження,

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді