Збори суддів Касаційного цивільного суду, текстова трансляція

10:00, 1 февраля 2019
Судді КЦС підбивають підсумки роботи за минулий рік.
Збори суддів Касаційного цивільного суду, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 лютого 2019 року у Верховному Суді відбуваються збори суддів Касаційного цивільного суду.

На порядку денному – заслуховування інформації голови Касаційного цивільного суду про стан правосуддя та практику вирішення окремих категорій справ, а також інформації секретарів Першої та Другої судових палат КЦС.

До порядку денного включено ще два питання. Так, на зборах буде заслухано інформацію заступника керівника апарату ВС та затверджено робочу групу для утворення судових палат з розгляду окремих категорій справ.


11.57 Суддя КЦС Василь Крат зауважив, що створення додаткових спеціалізацій у Касаційному цивільному суді допоможе знизити навантаження на Велику Палату ВС.

До робочої групи зі створення судових палат для розгляду окремих категорій справ увійдуть судді КЦС В.Крат, В.Пророк, Т.Червинська, А.Лесько, А.Олійник, С.Погрібний.


11.24 Секретар Другої судової палати Марина Червинська повідомила, що на розгляді Палати досі перебувають 12 608 справ.

«Таке величезне навантаження є значною перешкодою для того, аби касація була судом права, а не факту. Крім того, це впливає і на тривалість розгляду справ та можливість формування єдиної судової практики», — підкреслила вона.


11.02 В свою чергу, доповідаючи про результати роботи, секретар Першої судової палати Дмитро Луспеник зазначив, що на її розгляді перебувало 27 254 справи, розглянуто 13 421 та ухвалено 8 172 судових рішення.

У 808 справах, що становить 32 відстоки, Перша судова палата КЦС ухвалила нові рішення.

Середньостатистичне навантаження на одного суддю Першої судової палати — бизько 190 справ, однак деякі з них розглядають понад 220.


10.53 «Наше головне завдання на поточний рік — забезпечення сталості та єдності судової практики. Одним із викликів для судової системи та, зокрема, Касаційного цивільного суду, є тривалість розгляду справ. Це зумовлено цілою низкою факторів. Сподіваюся, що цю проблему нам допоможуть вирішити судді, які поповнять кадровий склад ВС навесні, судді першої та апеляційної інстанцій», — зазначив голова КЦС Борис Гулько.

«Минулого року ми напрацювали низку правових висновків. Тепер ми маємо закріпити їх на практиці та в подальшому враховувати при прийнятті рішень», — вважає голова Касаційного цивільного суду.


10.25 Упродовж 2018 року загалом на розгляді в українських судах знаходилося 1 млн 407 тис. 795 процесуальних звернень і цивільних справ. З них у Касаційному цивільному суді — 53 тис. 342 звернення і справи.

Голова КЦС Борис Гулько зазначив, що у касаційному порядку переглядається фактично кожне друге рішення у цивільних справах, ухвалене апеляційним судом.

За наслідком розгляду касаційних скарг найкращі показники якості судових рішень демонструє Донецький апеляційний суд.

У 2018 році загалом КЦС розглянуто 27 158 справ, залишилось розглянути ще трохи менше половини — 24 392 справи.

Щодо тривалості розгляду, то у 19% справ цей строк не перевищував 30 днів. Впродовж двох місяців розглядалось 15% справ, до 90 днів тривав розгляд 11,4% справ. На розгляд Великої Палати КЦС передав 565 справ.

6 531 раз ЦКС відмовляв скаржникам у відкритті провадження, у 12,5% випадків — через малозначність справи.

У звітному періоді на розгляд КЦС з Верховного Суду України було передано 598 заяв про перегляд судових рішень. З них 69 передано на розгляд Великої Палати, у 285 випадках заявникам було відмовлено у прийнятті справи до провадження, 192 заяв розглянуто і ще 52 залишаються на розгляді.

В середньому кожен суддя Касаційного цивільного суду минулого року розглянув 1 023 касаційні скарги.

Середня кількість справ, розглянутих колегіями з п’яти суддів, — 1 582.

Автор: Ольга Туева
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області