Кандидат до Антикорсуду заявив про втручання з боку ВККС та ГРМЕ

14:10, 6 февраля 2019
Суддя Андрій Яковенко повідомив ВРП, що Вища кваліфкомісія та міжнародні експерти втрутилися у процес розгляду кримінальної справи щодо нього.
Кандидат до Антикорсуду заявив про втручання з боку ВККС та ГРМЕ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як повідомляла«Судово-юридична газета», 24 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів ухвалила рішення про припинення участі у конкурсі до Вищого антикорупційного суду восьми кандидатів, серед яких названий і суддя Коломацького районного суду Харківської області Андрій Яковенко.

Тоді Громадська рада міжнародних експертів висловила сумнів у відповідності кандидата вимогам щодо доброчесності. Про це, на думку ГРМЕ, свідчить те, що А. Яковенко, будучи обвинуваченим у кримінальному провадженні, відкритому за фактом вчинення ним злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК, заявляв відвід прокурору та цілу низку клопотань. Тим самим він висловлював неповагу до суду і намагався затягнути процес, — констатували міжнародні експерти.

«Оприлюднена інформація щодо заявлення мною відводу прокурору та порушення перед судом великої кількості клопотань у рамках кримінального провадження є втручанням з боку Громадської ради міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії у розгляд справи й становить загрозу незалежності судді», — йдеться у повідомленні А. Яковенка до Вищої ради правосуддя.

Такі дії ВККС та ГРМЕ суддя вважає порушенням Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Кримінального процесуального кодексу України.

«Публічна оцінка та оголошення Громадською радою міжнародних експертів на спеціальному спільному засіданні з Комісією дій обвинуваченого в порядку ст. 315 КПК також є втручанням у розгляд справи, провадження у якій триває, а остаточне рішення не ухвалено», — додає А. Яковенко.

Крім того він зауважує, що факту висловлення ним неповаги до суду встановлено не було, тому посилання на це не може бути свідченням недоброчесності кандидата.

 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду вказала, які дії не можуть вважатися такими, що підривають авторитет судової влади.

Також ми писали про те, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрій Перов уникнув покарання за неповагу до суду — не дослухавши рішення суду, зачитування якого зайняло загалом не більше двох хвилин, він вийшов із зали судового засідання, гучно грюкнувши дверима.

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді