Погрози судді КГС ВС з боку Сбербанку: ВРП звернеться до ГПУ

19:56, 14 февраля 2019
Повідомлення судді Вища рада правосуддя розглянула 12 лютого.
Погрози судді КГС ВС з боку Сбербанку: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 12 лютого розглянула повідомлення судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Білоуса Володимира Володимировича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Доповідач, член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова повідомила, що, як встановлено перевіркою, у провадженні судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Білоуса В. В. перебуває справа, однією зі сторін у якій є акціонерне товариство «Сбербанк» (далі — АТ «Сбербанк»). Через відділ діловодства Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду судді Білоусу В .В. надійшло повідомлення АТ «Сбербанк» від 21 вересня 2018 року, в якому голова правління АТ «Сбербанк» зазначає: «З даного моменту будь-які дії, спрямовані на утиск інтересів АТ «Сбербанк», або дії, вчинені на користь опонентів АТ «Сбербанк», будуть розцінюватись керівництвом AT «Сбербанк» в якості умисних перешкод інтересам Російської Федерації в Україні та потягнуть за собою наслідки у вигляді відкриття кримінальних проваджень стосовно таких осіб Слідчим комітетом Російської Федерації. Крім того, з метою захисту інтересів Російської Федерації проти таких суддів та членів їх сімей можуть бути введені персональні санкції. Зокрема, такі санкції можуть бути введені щодо судді Білоуса В. В. та членів його сім’ї».

Суддя Білоус В. В. вважає, що надходження зазначеного повідомлення на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з конкретизацією справи є втручанням у здійснення правосуддя.

Також 2 жовтня 2018 року на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від АТ «Сбербанк» надійшло звернення голови правління АТ «Сбербанк» Князєва І. О., в якому спростовано повідомлення АТ «Сбербанк» від 21 вересня 2018 року та зазначено про його підробку.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України листом повідомила, що згідно з даними автоматизованої системи електронного документообігу Генеральної прокуратури України, повідомлення про втручання у діяльність судді Білоуса В. В. щодо здійснення правосуддя у період з вересня по 29 жовтня 2018 року не зареєстровано.

На повторний запит члена Вищої ради правосуддя надійшли відповіді з Генеральної прокуратури України та прокуратури Києва, з яких вбачається, що повідомлення судді Білоуса В. В. скеровано за територіальною юрисдикцією до прокуратури Києва, яка, у свою чергу, надіслала його за належністю до головного управління Національної поліції у Києві.

Водночас у відповіді слідчого відділу Печерського управління поліції ГУ НП у Києві зазначено, що вказане повідомлення судді Білоуса В. В. зареєстроване 13 листопада 2018 року, проте за результатами його розгляду підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно зі ст. 214 КПК України не встановлено.

За результатами розгляду повідомлення судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Білоуса Володимира Володимировича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя Вища рада правосуддя ухвалила: внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Білоуса В. В.; звернути увагу Генерального прокурора на дотримання приписів ст. 19 Конституції України, ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальні правопорушення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя звернеться до ГПУ через погрози на адресу судді апеляційного суду Харківської області Петра Кіся. Погрози суддя отримував через мобільний додаток Viber від користувача під псевдонімом Тризуб.

Також ми повідомляли, що Вища рада правосуддя 29 січня 2019 року розглянула повідомлення судді Господарського суду Харківської області Буракової Алли Миколаївни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде