Довічне грошове утримання судді: ВС розгляне зразкову справу

18:14, 26 февраля 2019
Справу розглянуть 18 березня 2019 року.
Довічне грошове утримання судді: ВС розгляне зразкову справу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 березня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розгляне як зразкову справу за позовом до Костянтинівсько-Дружківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області. Про це передає прес-служба ВС.

13 лютого 2019 року до Верховного Суду надійшло подання судді Донецького окружного адміністративного суду Голубової Лариси Борисівни разом з матеріалами адміністративної справи № 200/865/19-а про розгляд цієї типової справи Верховним Судом як зразкової справи.

Позивач обґрунтував своє звернення до суду тим, що на підставі довідки Територіального управління Державної судової адміністрації про суддівську винагороду для обчислення щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці від 2 серпня 2018 року управління ПФУ здійснило перерахунок цих виплат з 1 серпня 2018 року. Натомість позивач вважає, що такий перерахунок має бути здійснений з 1 лютого 2018 року, оскільки Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» від 15 травня 2018 року № 2415-VІІІ надав зворотну дію своїм положенням у частині визначення посадового окладу працюючих суддів виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме, що такий розмір застосовується з 1 січня 2017 року.

Позивач просить визнати протиправним рішення управління ПФУ щодо визначення датою перерахунку отримуваного щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці 1 серпня 2018 року, зобов’язати відповідача здійснити перерахунок та виплатити щомісячне довічне грошове утримання відповідно до довідки ТУ ДСА (з урахуванням раніше виплачених сум) за період з 1 лютого 2018 року по 31 липня 2018 року.

Доцільність розгляду цієї справи Верховним Судом як зразкової обґрунтовано необхідністю ухвалення зразкового рішення для формування єдиної судової практики вирішення цієї категорії спорів.

Верховний Суд вирішує зразкові справи колегією суддів у складі п'яти суддів. Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. 

Ухвала про відкриття провадження у зразковій справі від 21 лютого 2019 року у справі №200/865/19-а (провадження №Пз/9901/2/19).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата вирішила спір щодо обчислення стажу для звільнення судді у відставку.

Крім того, Верховний Суд висловився щодо особливостей обрахування стажу судді.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси