Трансплантації органів в Україні — бути

11:00, 28 февраля 2019
Днями депутати вирішать долю посмертної трансплантації в Україні.
Трансплантації органів в Україні — бути
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним з головних питань, яке розглянув на засіданні 26 лютого Комітет з питань охорони здоров'я, було врегулювання законодавства про трансплантацію органів. Адже від початку 2019 року медики просто припинили робити такі операції, побоюючись відповідальності. 

Справа у тому, що в Україні і раніше проводились пересадки органів. Але з 1 січня 2019 року набрав чинності новий закон про трансплантацію, прийнятий ще у травні минулого року, який передбачає посмертне донорство і створення задля цього Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (далі — ЄДІСТ). Проте до сьогодні ЄДІСТ так і не створили. Тож утворився правовий вакуум, коли один закон припинив свою дію, а новий так і не зміг запрацювати.

За результатами засідання Комітету, замість раніше представлених законопроекту №9461 «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» і альтернативного законопроекту №9461-1, до яких було запропоновано внести десяток суттєвих правок, на розгляд парламенту внесли новий доопрацьований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (№9461д).

Основною метою цього проекту закону є врегулювання законодавчих розбіжностей у визначенні замовника медичних послуг з трансплантації  та відтермінування строків для впровадження ЄДІСТ до 1 січня 2020 року. При цьому до створення системи вже можна буде здійснювати вилучення анатомічних матеріалів та їх трансплантацію на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

Також новим законопроектом пропонується:

- розширити перелік осіб, які є близькими родичами, доповнивши такий перелік двоюрідними братами і сестрами, дядьком, тіткою, племінниками, що дозволить розширити коло осіб для родинного донорства;

- визначити можливість донорства кісткового мозку від повнорідних братів або сестер віком до 18 років;

- конкретизувати, що дозволяється лише міжнародний обмін анатомічними матеріалами, а що стосується гемопоетичних стовбурових клітин — дозволяється їх купівля-продаж.

Враховуючи актуальність даного питання, члени Комітету пропонують Верховній Раді розглянути його як невідкладний та прийняти у першому читанні за основу і в цілому вже 28 лютого.

«Комітет з питань охорони здоров’я знайшов вихід із важкої ситуації, в яку завів усю країну МОЗ, фактично заблокувавши трансплантацію в Україні.

Нагадаю, що після прийняття закону про трансплантацію, вони так і не спромоглися підготувати Єдиний реєстр донорів та реципієнтів та інші підзаконні акти. А тому нові норми так і не змогли запрацювати.

У нас не залишилося іншого виходу, як запропонувати новий законопроект №9461д, який дозволяє розблокувати трансплантацію та відновити допомогу людям.

Крім того, ми даємо МОЗ ще цілий рік на розробку реєстру та нормативної бази для імплементації закону. Сподіваюся, два роки — більш ніж достатній строк, для того щоб запустити в роботу всього лише один закон», — прокоментувала ситуацію голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

Детальніше про те, чому з 1 січня неможливе застосування трансплантації «Судово-юридична газета» вже повідомляла.

Крім того, раніше йшлося про строки перенесення закону про трансплантацію.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси