Суддям поповнюють рахунки мобільних, щоб потім заявити про відвід

07:30, 1 марта 2019
Нерідко недобросовісні учасники справи затягують судовий процес за допомогою необґрунтованих відводів суддів. Задля цього роблять суддю «боржником», надіславши кошти на його мобільний рахунок.
Суддям поповнюють рахунки мобільних, щоб потім заявити про відвід
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На жаль, не завжди сторони в судовому процесі сумлінно виконують усі процесуальні настанови. Часто відповідачі у справах умисно затягують розгляд справ. А з набуттям чинності нового Господарського процесуального кодексу зробити це стало значно легше.

Такою «зачіпкою» у новому процесуальному законодавстві став інститут відводу суддів. Адже раніше суд, отримавши від сторони заяву про відвід судді, вирішував це питання відразу, в нарадчій кімнаті, і якщо визнавав таку заяву необґрунтованою, продовжував розглядати справу в цьому ж засіданні. За новим же кодексом розгляд справи в будь-якому випадку буде перенесено на іншу дату. Зокрема, у випадку задоволення судом заяви про відвід справа передається на розгляд іншому судді (суддям), якого обирає Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

І навіть якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він зупиняє провадження у справі і передає вирішення питання про відвід судді на розгляд іншому судді цього суду, колегії суддів або й іншому суду. У будь-якому випадку це займає певний час, чого і прагнуть зацікавлені особи.

Часом представники сторін аж занадто зловживають процесуальними правами і виявляють неабияку винахідливість. Такий випадок днями стався у Східному апеляційному господарському суді. Представник однієї зі сторін у судовому засіданні заявив про відвід судді, обґрунтовуючи його тим, що поповнив на 500 гривень рахунок мобільного телефону, яким користується зазначений володар мантії, в у зв’язку з цим у судді виникла заборгованість перед стороною.

Поповнення мобільного рахунку адвокат здійснив ніби пісня телефонного дзвінка з невідомого номера з проханням здійснити таку проплату. До заяви про відвід додали і копію квитанції про поповнення рахунку.

Втім, передбачлива суддя відразу після надходження коштів на її мобільний рахунок повідомила голову Східного апеляційного господарського суду про таке поповнення, а після звинувачення зазначила, що жодних розмов чи домовленостей з вказаною особою ані з розгляду справ, ані з будь-який інших питань не велось, і вона не висловлювала прохання поповнити її номер мобільного.

На думку судді, дії адвоката умисно направлені на створення ситуації, що породжує штучний конфлікт інтересів та дає йому підстави для заявлення завідомо безпідставних відводів. А необґрунтовані відводи, у свою чергу, свідчать про зловживання адвокатом своїми процесуальними правами з метою затягування розглядів справи, а також суперечать правилам адвокатської етики.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду заяви про відвід судді були визнані необґрунтованими. Сама ж володарка мантії розцінила такі «жести» як втручання у діяльність судді і повідомила про це до Вищої ради правосуддя.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про напади на суддівРСУ аналізує ситуацію та вимагає від уповноважених органів виконання покладених на них обов’язків.

Також повідомлялось про відповідальність за прояви неповаги до судуЗнервовані позивачі, свідки і відповідачі часом поводяться неадекватно, інколи слухання перетворюється на справжнє шоу. Чим же загрожує такий прояв неповаги до правосуддя?

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде