Штраф та пеня як вид відповідальності: роз’яснення КГС ВС

12:25, 15 апреля 2019
КГС ВС дійшов висновку, що одночасне стягнення штрафу та пені не є притягненням до подвійної відповідальності та не суперечить ст. 61 Конституції України.
Штраф та пеня як вид відповідальності: роз’яснення КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до ст. 61 Конституції України, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Дискусія про те, як ця стаття реалізується в цивільному, господарському та адміністративному судочинстві, триває давно. У судових рішеннях є різні підходи до вирішення цього питання, і справа №917/194/18 є прикладом нового підходу Верховного Суду.   

Господарський договір у розділі «Відповідальність сторін» передбачає за порушення виконання грошового зобов’язання стягнення штрафу та пені зі сторони договору, тобто, як здавалося, два окремих види відповідальності за одне й те саме господарське правопорушення. Однак суди трьох інстанцій були солідарні та встановили, що це НЕ подвійна відповідальність за одне і те саме господарське правопорушення.  

Так, згідно ст. 549 ЦК України, пеня та штраф є видами неустойки, а відповідно до ст. 230 ГК України  видами штрафних санкцій.  Тому, на переконання Касаційного господарського суду Верховного Суду, у цій справі пеня та штраф не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності.  

ВС також наводить інші постанови суду касаційної інстанції та підкреслює, що у межах одного виду відповідальності може застосовуватися різний набір санкцій. Наведена правова позиція також викладена у постановах Верховного Суду від 09.02.2018 у справі №911/2813/17, від 22.03.2018 у справі №911/1351/17, від 25.05.2018 у справі №922/1720/17.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» писала про одночасне стягнення пені і штрафу за неналежне виконання договору.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки