Цивільно-правова відповідальність водія: ВС спростував позицію Вищого адмінсуду

12:59, 8 мая 2019
Непритягнення водія до адміністративної відповідальності за порушення ПДР не може бути підставою для звільнення володільця джерела підвищеної небезпеки від цивільно-правової відповідальності за завдану шкоду: позиція ВС КГС.
Цивільно-правова відповідальність водія: ВС спростував позицію Вищого адмінсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тема страхових відшкодувань в сучасному суспільстві є досить болючою, тим паче, що в судовій практиці постійно з’являються нові віяння та позиції.

Наприклад, питання притягнення водія до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху було одним з ключових, які повинні були з’ясовувати суди для застосування законодавства про цивільно-правову відповідальність за завдану джерелом підвищеної небезпеки шкоду. До створення нового Верховного Суду судами застосовувались роз’яснення Вищого адміністративного суду України про те, що у разі закриття провадження у справах про адміністративні правопорушення у зв’язку із закінченням строків притягнення особи до адміністративної відповідальності, передбаченого ст. 38 КУпАП, вина такої особи не встановлювалась. Тобто, на думку Вищого адміністративного суду, закриття справ про адміністративні правопорушення за закінченням строків давності фактично було закриттям справ за відсутності складу або події адміністративного правопорушення.

Така позиція Вищого адміністративного суду значно ускладнювала процес стягнення матеріальної шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, оскільки для отримання матеріального відшкодування в деліктних зобов’язаннях постраждалій особі потрібно було надати суду беззаперечні докази вини особи, а саме постанову про притягнення такої особи до адміністративної відповідальності.

На сьогодні Верховний Суд неодноразово повністю спростовував зазначену правову позицію, зазначаючи при цьому, що непритягнення водія до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху не може бути підставою для звільнення володільця джерела підвищеної небезпеки від цивільно-правової відповідальності за завдану шкоду.

Наразі суди при вирішенні деліктних справ повинні у загальному порядку довести вину особи у вчиненні ДТП, завданні шкоди на підставі доказів, якими, зокрема, можуть бути письмові, речові і електронні докази, висновки експертів, показання свідків тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про доставку транспорту на спецмайданчик.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва