Працевлаштування за кордоном має бути безкоштовним: новий законопроект

14:25, 8 мая 2019
До ВР внесено законопроект щодо подолання негативних наслідків трудової міграції українців.
Працевлаштування за кордоном має бути безкоштовним: новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 травня група народних депутатів (С. В. Мартиняк, О. П. Продан, Я. М. Москаленко та ін.) подала до Верховної Ради України проект закону №10272 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання та упередження негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон.

За словами авторів, діючі роботодавці та нові інвестори в Україні відчувають нестачу робочих рук різних кваліфікацій навіть із запропонованою конкурентною заробітною платою. Усе це знижує конкурентоспроможність країни та стримує залучення прямих іноземних інвестицій, які, серед іншого, можуть стимулювати зростання економіки та сприяти соціально-політичної стабільності.

Крім того, на сьогодні існує реальна проблема потрапляння громадян України в тенета шахраїв під час пошуку роботи за кордоном. Ліцензія, що видається Мінсоцполітики посередникам y міжнародному працевлаштуванні, введена для захисту українців, насправді не працює належним чином. Адже незважаючи на 1,7 млн запрошень на роботу, наданих нашим громадянам y Польщі в 2017 році, тільки 12 400 людей виїхали працювати в цю країну через ліцензовані компанії. Більше того, багато шахрайських структур отримують ліцензії i потім ошукують українців, які хочуть працевлаштуватися за кордоном.

Автори законопроекту вважають одним з основних завдань держави створення сприятливого клімату для працевлаштування людей всередині країни, але також вона має забезпечити захист своїх громадян, які з тих чи інших причин мають бажання працювати за її межами.

Для вирішення окреслених проблем депутатами пропонується:

  1. Заборонити компаніям, що працюють y сфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти з потенційних шукачів роботи за працевлаштування за кордоном.
  2. Ввести адміністративну відповідальність за порушення такими компаніями заборони на стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні або за кордоном.
  3. Визначити рівні та конкурентні умови для роботодавців щодо вибору працівників через спрощення процедур та правил працевлаштування в Україні іноземних громадян та осіб без громадянства шляхом:
  • введення права роботодавця здійснювати найм іноземців та осіб без громадянства після отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, скасувавши вимогу до мінімальної заробітної плати таких працівників;
  • передачі повноважень щодо видачі та продовження дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства Державній міграційній службі;
  • спрощення процедури видачі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
  • уніфікації та зниження вартості отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства до одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, та скасування плати за продовження дії дозволу.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розглядала схожий законопроект, покликаний захищати права заробітчан.

Також нещодавно ми писали про те, що у ВР мають намір удосконалити туристичну галузь.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області