Дубінський та Арахамія подали законопроект щодо банківських капіталів

11:40, 8 ноября 2019
Нардепи пропонують зменшити обов’язковий розмір статутних капіталів банків більш ніж удвічі.
Дубінський та Арахамія подали законопроект щодо банківських капіталів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 листопада народні депутати Олександр Дубінський та Давид Арахамія подали спільний законопроект №2385 про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» (щодо вимог до розміру статутного капіталу банку).

Наразі Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи», прийнятим Верховною Радою України 04.07.2014, були суттєво підвищені вимоги до мінімального розміру статутного капіталу новостворюваних банків — зі 120 мільйонів до 500 мільйонів гривень. При цьому, згідно з розділом ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону діючі банки було зобов’язано протягом десяти років з дня набрання ним чинності привести розмір статутного капіталу у відповідність до вимог вищевказаного Закону, а Національний банк України — у місячний строк з дня набрання Законом чинності розробити поетапний (протягом десяти років) план приведення статутного капіталу банків у відповідність із такими вимогами. 

Відповідно до визначеного Національним банком України графіку, до 11 липня 2017 року банки зобов’язані привести статутний капітал до розміру, не меншого ніж 200 мільйонів гривень.

Як зазначають нардепи, за результатами вжитих заходів з початку 2014 року було визнано неплатоспроможними та виведено з ринку 93 (дев’яносто три) банки.

З огляду на фактичну стабілізацію ситуації у банківській системі України, а також поточний стан економіки України, подальше зростання вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків, на думку авторів проекту закону,  більше не матиме стабілізуючого ефекту.

Метою законопроекту є приведення законодавчих вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків в Україні у відповідність до економічних реалій.

Давид Арахамія та Олександр Дубінський пропонують встановити вимоги до статутного капіталу банків на рівні не менше ніж 200 мільйонів гривень.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  писала, що польські закони 2017 року щодо зниження віку виходу на пенсію суддів та прокурорів суперечать законодавству ЄС.

Також ми писали, що ДСА України затвердило Концепцію побудови ЄСІТС в новій редакції.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду