Зустріч нормандської четвірки у Парижі: онлайн-трансляція

20:15, 9 декабря 2019
Лідери України, Німеччини, Франції та Росії зустрінуться за столом переговорів з метою зрушити з місця виконання Мінських домовленостей.
Зустріч нормандської четвірки у Парижі: онлайн-трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Країни-учасниці нормандської четвірки 9 грудня проведуть зустріч у Парижі. Лідери України, Німеччини, Франції та Росії повинні ухвалити взаємоприйнятне рішення, що стосується майбутнього Донбасу.

Це буде перша Нормандська зустріч за три роки. Востаннє президенти Франції, України, Росії та канцлер Німеччини зустрічалися в жовтні 2016 року. Відтоді Франсуа Олланда в четвірці" замінив Еммануель Макрон, а Петра Порошенка — Володимир Зеленський.

Нормандський саміт у Парижі стане для Володимира Зеленського першою особистою зустріччю з Володимиром Путіним з моменту обрання Президентом України.

«Судово-юридична газета» стежить за найважливішими подіями навколо нормандської зустрічі в Парижі.

Текстова трансляція:

22:32 Новий орієнтовний час підсумкової прес-конференції23:00.


22:10 «Все готово до брифінгу. Сидіти будуть зліва направо — Зеленський, Меркель, Макрон, Путін», — повідомив нардеп від фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі. 


22:08 Почалася спільна вечеря лідерів країн нормандської четвірки.


22:04 Зустріч Зеленського з Путіним завершилася. Президенти спілкувалися майже півтори години.


21:58 Меркель, Макрон і члени їх делегацій зараз знаходяться в залі, де буде проходити спільна вечеря, повідомляють в прес-службі Єлисейського палацу.


21:40 Зустріч Путіна і Зеленського стосувалася газу, судячи з того, що говорять російські журналісти: на ній були присутні російські представники, відповідальні за газ — Новак і Міллер.


21:36 Арсен Аваков прямо з Парижа повідомляє, що "українська делегація тримає державну позицію". 


21:21 А тим часом журналісти збираються в залі, де пройде підсумкова прес-конференція.


21:15 Президенти України і Росії обговорюють спільну декларацію, повідомили журналістам у прес-службі Єлисейського палацу: "Так, дискусії йдуть щодо спільної декларації".


21:08 Як повідомили в прес-службі Офісу Президента, зустріч в нормандському форматі не закінчена. Її перервали для того, щоб Зеленський і Путін провели двосторонні переговори. Робота в чотирибічному форматі продовжитися після спілкування президентів України і Росії.


21:07 Тим часом в Києві під Офісом Президента зібралися близько тисячі протестувальників. Вони обіцяють стояти до ранку.

Там чергують працівники структурних підрозділів поліції Києва, військовослужбовці Нацгвардії, співробітники ДСНС, кінологи і поліція діалогу.


21:01 Протокол відвів на зустріч між президентами України і Росії близько 45 хвилин. При цьому, як раніше зазначав помічник Путіна Юрій Ушаков, розмову не буде обмежено часовими рамками.


20:42 Володимир Зеленський і Володимир Путін починають двосторонню зустріч


20:37 Зустріч нормандської четвірки завершилася.


20:15 Лідери України, Росії, Франції та Німеччини обговорюють підсумковий документ.

«На даний момент зустріч триває в форматі чотирьох лідерів. Лідери обговорюють проект комюніке, який був підготовлений до цього, проходять по кожному пункту і активно обговорюють кожен пункт. І доходять до фінального проекту, який буде підписаний. Зараз так, далі, я думаю, кілька годин це ще триватиме», — заявив Тимошенко.


19:51 Кирил Тимошенко вийшов до журналістів. За його словами, зараз проходять переговори нормандської четвірки, вони триватимуть ще кілька годин.

Також він розповів, що двосторонньої зустрічі Зеленського і Путіна ще не було, але вона відбудеться.


19:14 Графік знову зсувається. О 19:00 повинна була початися зустріч Зеленського і Путіна, однак чотиристороння зустріч ще триває.


18:52 Нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі пише про те, що Зеленський проведе двосторонню зустріч з Путіним.


18:37 Нормандська зустріч затримується приблизно на годину - з 17:00 до 18:15-18:30, а спільний брифінг переноситься на 20:30 за Києвом.

Зараз очікується, що підсумкова прес-конференція розпочнеться після вечері, о 22:00 за Києвом.


18:23 Зеленський, Путін, Макрон і Меркель сіли за стіл переговорів. Зустріч проходить в закритому форматі, лідери нормандської четвірки не виступили перед пресою до початку переговорів.


18:16 Розпочалась зустріч лідерів нормандської четвірки. У залі починають збиратися члени делегацій.


18:06 Завершилася двостороння зустріч Президента Володимира Зеленського з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Офіс Президента також повідомляє, що зараз чотири лідери зберуться на перемовини у «Нормандському форматі».


17:30 Володимир Путін почав зустріч із Еммануелем Макроном.


17:26 У Єлисейському палаці уже готують кімнату для переговорів усіх чотирьох лідерів. На зустрічі усіх президентів Зеленський сидітиме навпроти Путіна, зліва від нього — Макрон, а праворуч — Меркель.


17:17 Розпочалася зустріч Володимира Зеленського із Ангелою Меркель.


17:14 Завершилася зустріч Володимира Зеленського з Еммануелем Макроном. Це була перша двостороння зустріч у рамках перемовин, запланованих сьогодні для напрацювання бачення щодо завершення війни на Донбасі.

Президент Франції як сторона, що приймає, ознайомив главу української держави зі сценарієм та форматом проведення переговорів.


16:56 Ангела Меркель і Володимир Путін розпочали двосторонню зустріч.


16:25 Почалася зустріч Володимира Зеленського із Еммануелем Макроном.


16:14 Згідно з графіком, зараз Зеленський проведе двосторонню зустріч з Макроном, а після цього - з Меркель.


16:12 Останнім до Єлисейського палацу прибув Володимир Путін.


16:00 Президент України Володимир Зеленський прибув до Єлисейського палацу. Його зустрів президент Франції Еммануель Макрон. Також прибули Андрій Богдан, Андрій Єрмак, Вадим Пристайко, Арсен Аваков, Олексій Оржель, Юрій Вітренко, Руслан Хомчак та інші члени української делегації.


15:55 Ангела Меркель прибула до Єлисейського палацу.


15:52 До Єлисейського палацу почали прибувати члени делегацій.


15:49 Міністерство закордонних справ Канади заявило про підтримку України перед початком нормандської зустрічі в Парижі.


15:35 Нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі пише про те, що літак президента РФ Путіна вже приземлився в Парижі.


14:59 У Євросоюзі впевнені, що зустріч Володимира Зеленського із Володимиром Путіним покаже, чи є у російської сторони наміри врегулювати конфлікт.


14:53 Німеччина наголошує на важливості обговорення «формули Штайнмайєра» на зустрічі у Парижі. Нормандська четвірка обговорить закріплення даної формули у письмовому вигляді.


14:46 У Парижі до Єлисейського палацу намагалися прорватися дві представниці руху Femen із гаслами «Stop Putin's war». Їх відразу затримала поліція. Про це повідомляє український журналіст Мілан Леліч на своїй сторінці в Facebook.


14:10 У Парижі буде присутня українська делегація. «Групою підтримки» Володимира Зеленського будуть, зокрема, голова Служби безпеки України Іван Баканов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак.


13:59 На зустрічі нормандської четвірки президент РФ Володимир Путін займе жорстку позицію щодо послідовності виконання пунктів Мінських угод щодо українського Донбасу. Російська сторона впевнена, що плани України переглянути або відредагувати Мінські угоди не будуть реалізовані. 


13:50 До Єлисейського палацу приїхав народний депутат Олексій Гончаренко.


13:45 Проїзд до Єлисейського палацу, де буде проходити саміт нормандської четвірки, перекритий поліцією. Біля центрального входу вже збираються журналісти.


 Пріоритети України

З основними пріоритетами саміту президент України Володимир Зеленський визначився кілька тижнів тому і продовжує повторювати їх, запевняючи, що не має наміру жертвувати національними інтересами.

По-перше, Зеленський буде наполягати на домовленостях про великий обмін полоненими до нового року. По-друге, на повному припиненні вогню на Донбасі і подальшому розведенні сил по всій лінії зіткнення. По-третє, будуть підняті питання місцевих виборів в окупованих районах.

Українська сторона наполягає, що перед виборами території мають залишити незаконні збройні формування, Київ має відновити контроль над ділянкою кордону з Росією і забезпечити вибори за українськими законами.

Відомо, що фракції «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина» вимагали від президента на саміті дотримуватися «червоних ліній», не жертвувати національними інтересами і не погоджуватися на компроміси, які поставлять під сумнів європейський курс країни. 8 грудня, напередодні зустрічі лідерів країн нормандського формату в Парижі, в центрі Києва зібралися тисячі людей.

Позиція Росії, Німеччини і Франції

Президент РФ Володимир Путін заявив про готовність до зустрічі в нормандському форматі ще наприкінці жовтня. Будь-яких умов і вимог він не оголошував, однак представники РФ вже заявили, що Москва на саміті буде наполягати на прямих переговорах Києва з окупованим Донбасом.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель загалом виступає на боці України, але перед самітом зазначила лише те, що на сьогодні немає передумов для скасування санкцій проти Росії, які прив'язані до врегулювання на Донбасі.

Президент Франції Еммануель Макрон теж не йде в розріз із загальноєвропейською позицією, однак заявив, що будь-який діалог з Росією, в тому числі в нормандському форматі, є в інтересах Європи.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що раніше Президент назвав головну умову проведення саміту у Парижі

Додамо, на переговорах лідерів Нормандської четвірки у Парижі можна буде досягнути порозуміння щодо виведення незаконних збройних формувань, якщо всі сторони зацікавлені у завершенні бойових дій. Про це заявив Володимир Зеленський.

До того ж, ми писали, що США запевняють у своїй непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності України напередодні зустрічі у нормандському форматі.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде