Аналогія права та аналогія закону у питанні заміни сторони виконавчого провадження

14:00, 1 февраля 2020
Гарантія обов’язковості судових рішень може реалізовуватися судом через аналогію закону або аналогію права у випадку протиправної бездіяльності суб’єкта владних повноважень.
Аналогія права та аналогія закону у питанні заміни сторони виконавчого провадження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів КАС ВС розглянула касаційну скаргу фізичної особи на рішення судів першої та апеляційної інстанції щодо відмови у задоволенні подання державного виконавця щодо заміни сторони виконавчого провадження стосовно поновлення виплати пенсії (справа №757/42871/15-а).

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні подання державного виконавця у зв’язку із відсутністю процесуального правонаступництва.

Верховний Суд не погодився з такими висновками. Так, на думку КАС ВС, суди неправильно застосували норми матеріального та процесуального права стосовно заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником.

Зокрема, не були враховані наступні обставини справи:

  • судове рішення набрало законної сили та не виконується більше ніж 3,5 року;
  • позивачами у цій справі є особи, які виїхали на постійне місце проживання за межі України;
  • розгляд питання про заміну сторони виконавчого провадження було ініційовано саме державою в особі державного виконавця;
  • мотивом подання державного виконавця була неможливість виконання судового рішення, яке набрало законної сили, через фактичну відсутність боржника за місцем реєстрації;
  • у судовому засіданні представником Пенсійного фонду України не надано жодного доказу того, що цим суб’єктом владних повноважень протягом усього періоду наявності системної проблеми невиконання аналогічних судових рішень здійснювалися будь-які дії, спрямовані на врегулювання на законодавчому рівні питання правонаступництва територіальних управлінь ПФУ, які, фактично, припинили свою діяльність.

У зв’язку з цим колегія суддів Верховного Суду прийшла до висновку про необхідність скасування рішень судів попередніх інстанцій та прийняття нового рішення про заміну сторони виконавчого провадження.

Відсутність механізму визначення правонаступника територіальних органів Пенсійного фонду України, які тимчасово не здійснюють своїх повноважень, не може бути підставою для невиконання судового рішення, що набрало законної сили.

У цій справі Верховний Суд сформулював правову позицію, відповідно до якої для вирішення питання щодо заміни сторони виконавчого провадження — суб’єкта владних повноважень, який тимчасово не здійснює своєї діяльності, з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень необхідно застосовувати положення частини шостої статті 7 КАС України. У разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону — виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права).

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про постанову КАС ВС щодо правомірності подання окремих клопотань однією заявою.

Крім того, ми писали, в якому випадку суд відмовляє у розподілі витрат на правничу допомогу.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва