Депутати планують посилити кримінальну відповідальність за викрадення авто

13:32, 3 мая 2020
Викрадачі авто не зможуть відбутися штрафом: у Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо посилення кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортними засобами.
Депутати планують посилити кримінальну відповідальність за викрадення авто
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламенті знаходиться на розгляді законопроект №3301 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом», що посилює відповідальність за незаконне заволодіння транспортними засобами. Цей законопроект вже пройшов розгляд у Комітеті і рекомендований до ухвалення у першому читанні. 

Як пояснив співавтор, голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Алєксєєв, за чинними нормами КК, а саме статтею 289, серйозна відповідальність передбачена не за безпосередньо викрадення авто, а за завдання значної чи великої матеріальної шкоди. Значною матеріальною шкодою вважається заподіяння реальних збитків на суму від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-4250 грн), а великою - у разі заподіяння реальних збитків на суму понад 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (понад 4250 грн). 

«Якщо правоохоронці знайшли викрадене авто, якому не було заподіяно шкоди на таку суму, то викрадачі, фактично, можуть відбутися ледь не штрафом у 17 000 грн. А угон назвати «взяли покататись». Такий підхід провокує безкарність і нові злочини. Тому ми пропонуємо передбачити покарання не за «завдання значної матеріальної шкоди», а за безпосередні злочинні дії, вчинені у значних розмірах», — пояснив Сергій Алєксєєв

Крім того, народний депутат повідомив, що також пропонується повністю змінити ст 290 КК, що зараз передбачає відповідальність за знищення, підробку або заміну номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу, виклавши її у новій редакції, де йтиметься вже не тільки про підробку, заміну або знищення ідентифікаційного номера транспортного засобу, яким незаконно заволоділи, а й про реалізацію такого авто. 

«Сподіваюсь, після повернення до нормального режиму роботи парламент розгляне наш законопроект, щоб вже цього року зміни набули чинності та вступили в дію», — прокоментував Сергій Алєксєєв.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки