Звільнення від сплати судового збору: практика ВС

16:38, 3 августа 2020
Звільнення від сплати судового збору органів Держпраці не звільняє його від обов`язку відшкодувати судові витрати.
Звільнення від сплати судового збору: практика ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 818/585/17 та встановив, що звільнення від сплати судового збору органів Держпраці не звільняє його від обов`язку відшкодувати судові витрати у разі, якщо судове рішення ухвалено на користь сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень.

Обставини справи

Товариство з обмеженою відповідальністю «М» звернулось до суду з позовом, в якому просило скасувати постанову про накладання штрафу уповноваженими посадовими особами на ТОВ М» у розмірі 9600 грн та стягнути судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1600 грн.

Постановою Сумського окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду, позов задоволено.

Не погоджуючись із рішенням судів першої та апеляційної інстанції, касатор подав касаційну скаргу. Зокрема, кастор посилався на ст. 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою Управління Держпраці в Сумській області звільнено від сплати судового збору.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС зазначили, що відповідно до ч. 1 ст. 94 КАС України (у редакції, чинній до 15.12.2017), якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб’єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб’єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Також ВС підкреслив, що відповідно до пункту 20 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року № 3674-VI від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, структурні підрозділи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, на які покладені функції із здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Проте звільнення від сплати судового збору органів Держпраці не звільняє його від обов`язку відшкодувати судові витрати у разі, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про повернення судового збору: позиція Верховного Суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва