В КПК з’явиться новий запобіжний захід

16:07, 27 августа 2020
В «Слузі народу» вважають за потрібне ввести до КПК новий запобіжний захід.
В КПК з’явиться новий запобіжний захід
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В українському Кримінальному процесуальному кодексі може з’явитися новий запобіжний захід. Відповідна ідея міститься у законопроекті №3009а, який внесений членами Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності.

Так, у статті 176 КПК передбачено, що тимчасовими запобіжними заходами є, окрім затримання особи, допровадження обвинуваченого під вартою до відповідного суду, у зв’язку зі скасуванням касаційним судом щодо такого обвинуваченого судового рішення з призначенням нового розгляду справи, які застосовуються з підстав та в порядку, визначеному цим Кодексом.

Вводиться спеціальна стаття 183-1, яка передбачає, що допровадження обвинуваченого під вартою до відповідного суду є тимчасовим запобіжним заходом, який застосовується до обвинуваченого у зв’язку зі скасуванням стосовно нього вироку або ухвали судом касаційної інстанції з призначенням нового розгляду справи.

Допровадження обвинуваченого під вартою до відповідного суду застосовується на строк до 60 днів, але не більше 72 годин з часу реєстрації матеріалів справи у відповідному суді, у якому призначено новий розгляд.

Під час застосування зазначеного тимчасового запобіжного заходу касаційний суд враховує обставини, зазначені у статтях 177, 178 цього Кодексу, а також наявні у кримінальному провадженні матеріали щодо особи на час ухвалення рішення про скасування вироку або ухвали з призначенням нового розгляду.

У разі якщо за результатами розгляду касаційної скарги суд касаційної інстанції скасував судові (судове) рішення і призначив новий розгляд у суді першої або апеляційної інстанції, клопотання вноситься прокурором до суду першої або апеляційної інстанції, який розглядав (переглядав) справу невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту реєстрації матеріалів кримінального провадження у суді, в якому призначено новий розгляд.

Після скасування вироку (ухвали) судом касаційної інстанції з призначенням нового розгляду в суді першої або апеляційної інстанції клопотання про застосування запобіжного заходу розглядається судом, у якому призначено новий розгляд, невідкладно, але не пізніше 48 годин з моменту внесення клопотання прокурором. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати хочуть надати прокурорам нові повноваження та змінити державне обвинувачення на публічне.

Також ми інформували, що статус підозрюваного можуть надати і після смерті.

До слова, перелік підстав для затримання без рішення судді збираються розширити

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду