Верховний Суд висловився щодо оформлення права власності на майновий пай

17:23, 13 ноября 2020
Право власності на майновий пай посвідчується відповідним свідоцтвом, вирішення питання про видачу якого, перебуває в компетенції сільської, селищної або міської ради.
Верховний Суд висловився щодо оформлення права власності на майновий пай
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 683/3147/17 та встановив, що право власності на майновий пай посвідчується відповідним свідоцтвом, вирішення питання про видачу якого, перебуває в компетенції сільської, селищної або міської ради.

Обставини справи

Громадянка України звернулась до суду з позовом до особи про витребування документів із чужого незаконного володіння.

Позовна заява мотивована тим, що між позивачем та особою_4 був укладений договір купівлі-продажу права на майнові частки (паї), підтверджених свідоцтвом про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства «П» с. Капустин Старокостянтинівського району виданого 09 липня 2001 року Капустинською сільською радою Старокостянтинівського району, відповідно до якого, особа_4 передав (продав), а вона придбала право на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства  «П» села Капустин Старокостянтинівського району на загальну суму 2 156,00 грн, що становить 0,52 % від загальної вартості розпайованого майна вищевказаного підприємства.

На виконання цього договору вона сплатила особі_4 обумовлену грошову суму, а останній передав їй оригінал свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат).

Вказане свідоцтво вона передала адвокату, який надавав їй правову допомогу, натомість після розірвання договору на юридичне обслуговування, адвокат передав документи працівникам правоохоронних органів. У подальшому договір та сертифікат був переданий особі_6, який повернув їх особі_4.

Вважала, що подальше відчуження особою_4 права на майнову частку (пай) особа_2 порушує її права та суперечить вимогам законодавства. Особа_2 неправомірно утримує цей документ у себе, внаслідок чого вона не може реалізувати майнові права на частку пайового фонду сільськогосподарського підприємства.

Рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області у задоволенні позову відмовлено.

Постановою Хмельницького апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Постанову суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що особа не зверталася до Капустинської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області з приводу оформлення права власності на майновий пай та отримання відповідного свідоцтва на підставі договору купівлі-продажу від 8 липня 2008 року, а свідоцтво на право власності на майновий пай члена Колективного сільськогосподарського підприємства «П» на ім’я особи_4 сільською радою не анульовано.

Зважаючи на зазначене, відмовляючи в задоволенні позовних вимог, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що позивачем не доведено права власності на майнову частку (пай), а тому підстави для витребування правовстановлюючого документа відсутні.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно до пункту 13 Порядку визначення розмірів майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств та їх документального посвідчення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177, майновий пай члена підприємства документально підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай члена підприємства за зразком згідно з додатком. У разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування видається нове свідоцтво.

Згідно з абзацом шостим пункту 14 Порядку для отримання нового свідоцтва у разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування до сільської, селищної або міської ради подаються посвідчені в установленому порядку копія відповідної цивільно-правової угоди або копія свідоцтва про право на спадщину, попереднє свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. Після отримання зазначених документів сільська, селищна або міська рада вносить відповідні зміни до списку осіб, які мають право на майновий пай підприємства, та анулює попереднє свідоцтво, про що робиться запис у книзі обліку свідоцтв про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства.

Таким чином, право власності на майновий пай посвідчується відповідним свідоцтвом, вирішення питання про видачу якого, перебуває в компетенції сільської, селищної або міської ради.

З огляду на вищезазначене суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, дійшов правильного висновку про те, що позивачем не доведено права власності на майнову частку (пай), а тому відсутні підстави для витребування правовстановлюючого документа. Позивачем не надано доказів щодо знаходження у особи 2 на час розгляду цієї справи свідоцтва про право власності на майновий пай члена Колективного сільськогосподарського підприємства «П» особа_4.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що нерозподілені частки (паї) не є землями державної чи комунальної власності, а лише перебувають у розпорядженні відповідних адміністрацій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді