Провадження за нововиявленими обставинами: позиція ВС

09:10, 1 декабря 2020
Ухвалою ВАКС відмовлено у відкритті кримінального провадження про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали ВАКС.
Провадження за нововиявленими обставинами: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвала Вищого антикорупційного суду, якою відмовлено у відкритті кримінального провадження щодо перегляду за нововиявленими обставинами ухвали про передачу матеріалів кримінального провадження на розгляд іншої колегії суддів для вирішення питання стосовно їх об’єднання, не підлягає окремому апеляційному оскарженню. До такого висновку дійшов Верховний Суд (ВС) колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши касаційну скаргу захисника в інтересах обвинуваченого на ухвалу Апеляційної палати ВАКС від 08.04.2020 про відмову у відкритті апеляційного провадження у кримінальному провадженні у справі № 991/1231/19.

Обставини справи

Ухвалою ВАКС від 24.03.2020 відмовлено у відкритті кримінального провадження про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали ВАКС від 19.02.2020 про передачу матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем), та за обвинуваченням другої особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК, на розгляд іншої колегії суддів для вирішення питання про об’єднання.

Ухвалою Апеляційної палати ВАКС від 08.04.2020 відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою адвоката на ухвалу ВАКС від 24.03.2020. ВС залишив без змін ухвалу Апеляційної палати ВАКС з огляду на таке.

КПК не передбачає можливості оскарження ухвали про відмову у відкритті кримінального провадження за заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами під час судового провадження в апеляційному порядку. Доводи касаційної скарги захисника про те, що ухвала ВАКС про відмову у відкритті провадження за заявою про перегляд за нововиявленими обставинами не передбачена нормами кримінального процесуального закону, а тому апеляційний суд був зобов’язаний її скасувати, ВС вважає безпідставними, з урахуванням правового висновку, викладеного у постанові ОП ККС від 03.02.2020. Відповідно до вказаного правового висновку, положення ч. 1 ст. 459 КПК слід розуміти як такі, що передбачають можливість перегляду за нововиявленими обставинами судових рішень, що набрали законної сили та якими завершено розгляд кримінального провадження по суті в суді відповідної інстанції, а тому перегляд за нововиявленими обставинами ухвали ВАКС від 19.02.2020 кримінальним процесуальним законодавством не передбачено. При цьому положення ч. 2 ст. 464 КПК про те, що «суддя… вирішує питання про відкриття кримінального провадження за нововиявленими або виключними обставинами», слід розуміти як такі, що надають судді повноваження перевірити наявність підстав для відкриття провадження за нововиявленими обставинами та ухвалити рішення про відкриття такого провадження або відмову у його відкритті.

За таких обставин не вбачається підстав вважати, що колегія суддів ВАКС, відмовляючи у відкритті провадження за заявою про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали ВАКС від 19.02.2020 про передачу матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням двох осіб на розгляд іншої колегії суддів для вирішення питання про об’єднання, діяла поза межами КПК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді