Патентні повірені висловили своє бачення щодо формування Апеляційної палати НОІВ

14:25, 6 января 2021
Професійна спільнота хоче бути почутою.
Патентні повірені висловили своє бачення щодо формування Апеляційної палати НОІВ
Джерело фото: loyer.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники професійної спільноти патентних повірених підготували та направили лист до Укрпатенту та Мінекономіки, в якому серед іншого було порушене питання щодо діяльності Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ), котра на кінець 2020 року так і не була створена.

Зокрема, патентні повірені вказують, що у зв’язку з реформуванням сфери інтелектуальної власності та державних органів системи, Апеляційна палата НОІВ стає одним із найважливіших органів, який наділяється правом визнавати охоронні документи недійсними в адміністративному порядку. Проте, як буде формуватися і діяти нова Апеляційна палата – не зрозуміло, бо її Регламент ще знаходиться на стадії розроблення.

Найкращим, на думку авторів листа, було б те, якби у роботі над новим Регламентом Апеляційної палати був урахований досвід Європейського союзу. Там Апеляційні палати працюють як окремий підрозділ, а члени Апеляційних палат не займаються будь-якою іншою діяльністю, що забезпечує принцип незалежності діяльності такого органу.

Також важливим є те, що Президент та члени Апеляційної палати призначаються за результатами конкурсного відбору. Такий конкурс не передбачає виконання певних завдань, але встановлює такі критерії для членів Апеляційної палати: вища освіта, мінімум 15 років професійного досвіду після одержання освіти, з яких мінімум 10 років у сфері інтелектуальної власності, знання принаймні двох мов із мов, розповсюджених в ЄС. Крім того, Президент АП повинен мати досвід роботи протягом принаймні 5 років на керівних посадах.

Якщо ж Апеляційна палата НОІВ буде формуватися за «старими» правилами, то в такому концепті патентні повірені вбачають наступні основні недоліки:

  • Функціонування АП без статусу окремого структурного підрозділу не дозволить у повній мірі реалізувати принцип незалежності та неупередженості, встановлений Законом № 703-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення Національного органу інтелектуальної власності». Члени Апеляційної палати будуть перебувати у безпосередній залежності від керівника НОІВ та від керівників підрозділів, у підпорядкуванні якого вони знаходяться.
  • Визначення членів АП виключно рішенням НОІВ (а точніше - керівником НОІВ) не дозволить у повній мірі дотримуватись принципу прозорості, передбаченого Законом № 703-IX.
  • Відсутність конкурсних процедур при доборі членів АП - це недотримання принципу кваліфікованого кадрового забезпечення, передбаченого Законом № 703-IX.

У будь-якому разі, патентні повірені хочуть, щоб висловлені ними думки і пропозиції були враховані на стадії підготовки відповідного Регламенту, а також пропонують організувати робочу зустріч із розробниками нормативно-правових актів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду