Інститут старост хочуть наділити ефективними функціями

15:38, 14 января 2021
Старости стануть головною комунікаційною ланкою між мешканцями громади та керівництвом органу місцевого самоврядування.
Інститут старост хочуть наділити ефективними функціями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мінрегіон розгорнув рекламну кампанію законопроекту № 4535, який він напередодні нового року разом з народними депутатами подав у Верховну Раду. Він стосується розвитку інституту старост, який не встигли упорядкувати до місцевих виборів. Новий законопроект покликаний зробити це вже по ходу впровадження реформи місцевого самоврядування.

Основне гасло законопроекту - наділити селищних старост дійсно ефективними функціями та надати змогу мешканцям громад впливати на вибір кандидатур старост. Адже відсутність у мешканців права прямо обирати на місцевих виборах старост призвело до виникнення проблеми так званих «парашутистів», коли на посаду старости голови ОТГ призначали своїх людей, які були «чужими» для місцевих мешканців.

«Саме старости мають бути головною комунікаційною ланкою між мешканцями громади та її керівництвом. Тому дуже важливо, щоб люди мали змогу впливати на вибір кандидатури старости. У новому законопроекті Мінрегіон пропонує, щоб старост затверджувала місцева рада за поданням голови, але тільки після обов’язкового публічного обговорення усіх кандидатур у старостинському окрузі», – наголошує на своїй сторінці у фейсбуці міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Положеннями законопроекту № 4535, який вносить зміни переважно у чинний Закон «Про місцеве самоврядування в Україні», зокрема, передбачено:

  • Староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, що вноситься за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю), проведеного у межах відповідного старостинського округу.
  • Староста працює у відповідній раді на постійній основі і не може суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.
  • Староста не входитиме до виконавчого комітету ради, але буде мати багато повноважень. Зокрема, він матиме право дорадчого голосу, бути присутнім на засіданні виконкому, на сесії, представляти інтереси мешканців свого старостинського округу та брати участь у підготовці пропозицій до проекту бюджету громади.
  • Староста звітуватиме не лише перед радою громади, але й перед жителями старостинського округу.
  • Староста зможе надавати адміністративні послуги, перелік яких визначить місцева рада. Це дозволить, наприклад, мешканцям віддалених сіл не витрачати час та гроші на поїздку до центра громади.

У законопроекті також зазначено, що громади зможуть формувати старостинські округи, до складу яких входять села, селища та міста, що не є адміністративними центрами громад. Кількість населення округу має становити 1500 осіб, що співвідноситься з найменшою громадою в країні.

Проте деякі експерти відзначають дискусійність деяких положень. Зокрема, кількість жителів, що має враховуватися при утворенні старостинських округів. Якщо не передбачити верхню межу кількості жителів старостинського округу, то виникає загроза можливого утворення надмірно укрупнених старостинських округів. Крім того, не зовсім зрозумілою залишається філософія розробників розглядуваного законопроекту в частині позбавлення права старости бути членом виконавчого комітету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду