«Справедливі» тарифи: підсумкова позиція уряду

13:52, 25 января 2021
Певну стабілізацію тарифів уряд обіцяє тільки до кінця опалювального сезону.
«Справедливі» тарифи: підсумкова позиція уряду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна демонтує залишки радянської системи тарифоутворення. Про це 25 січня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на погоджувальній раді у парламенті.

Результатом «демонтажу» стало неконтрольоване зростання тарифів на газ, встановлення НКРЕКП вдвічі підвищеного тарифу на розподіл газу та скасування пільгової частини тарифу на електроенергію. Все це прогнозовано викликало масове обурення громадськості по всій Україні і проведення так званих тарифних майданів.

Щоб зменшити соціальну напругу, уряд пішов не деякі поступки. Яка буде тарифна політика найближчим часом  - прем’єр-міністр оголосив підсумки позиції уряду.

Зокрема, за його словами, Уряд прийняв рішення про верхнє обмеження з 1 лютого ціни газу на рівні 6,99 грн за один кубометр з ПДВ. Така ціна буде діяти до завершення опалювального сезону. Якщо газопостачальні компанії не зможуть продавати газ побутовим споживачам за такою ціною, то обов’язок постачати газ по встановленій ціні переходить до «постачальника останньої надії», яким є НАК «Нафтогаз». Крім того, замість встановлення газопостачальниками щомісячних тарифів, найближчим часом їх зобов’яжуть надати план річного продукту.

«Місячний продукт є незручним, і, напевно, не дуже справедливим для окремої категорії громадян», - погодився прем’єр-міністр.

Таким чином, основою стосунків між постачальником і споживачем газу стане річний продукт, за термінологією прем’єра.

«Його легко прогнозувати, легко розраховувати, і люди не будуть мати стрес, коли кожного місяця ціна змінюється», - вважає він.

НКРЕКП також прийняла рішення про зменшення тарифу по всій Україні на розподіл газу. Відтепер він становить 1,79 грн за кубічний метр.

Кабінет міністрів буде ініціювати зміни до законодавства, щоб дати змогу облгазам ще більше зменшувати даний тариф. Чи вірить уряд, що облгази скористаються цією можливістю, прем’єр-міністр промовчав.

Тарифи на опалення та послуги з гарячого водопостачання до кінця опалювального сезону також залишаться незмінними. За це уряд надасть міським теплокомуненерго можливість укладати річні договори з НАК «Нафтогаз» за вигідною ціною. Про це, за словами Дениса Шмигаля, начебто домовились із представниками Асоціації міст України, про що підготовлений відповідний меморандум.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва