Фонд держмайна зірвав впровадження механізму автоматичної оцінки об’єкта нерухомості

17:44, 29 января 2021
Обіцяний модуль із безоплатного та автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості так і не запрацював.
Фонд держмайна зірвав впровадження механізму автоматичної оцінки об’єкта нерухомості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата України незадоволена практичною реалізацією положень Закону № 354-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна». Про це йдеться у зверненні НПУ до Фонду державного майна.

Як відомо, Закон № 354-IX було прийнято з метою спрощення процедури оцінки нерухомих об’єктів та запровадження нового способу автоматичної оцінки модулем ФДМУ. Завдяки цій системі будь-яка особа мала б змогу в максимально короткі строки, отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомого майна і на її підставі укласти правочини щодо об’єкта нерухомості.

Закон передбачав набрання чинності вказаними змінами не пізніше 1 липня 2020 року.

Відповідно, з цієї дати ФДМУ повинен був забезпечити функціонування у складі Єдиної бази даних звітів нового модуля, безоплатне формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості, зокрема безоплатний доступ нотаріуса до Єдиної бази для перевірки факту формування довідки, реєстрації звіту про оцінку, внесення інформації про ціну об’єкта нерухомості, зазначену в договорі купівлі-продажу, що посвідчується нотаріусом.

Втім, незважаючи на позитивну мету Закону, обіцяні новації із 01 липня 2020 року так і не запрацювали, база й досі функціонує у «старому режимі».

«Така ситуація створює негативну атмосферу в роботі нотаріусів та не надає позитивного іміджу державним інституціям у питанні захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, пов’язаних із прозорістю реалізації ними об’єктів нерухомого майна», - наголошують у Нотаріальній палаті України.

НПУ просить Фонд довести до відома громадськості, коли ж нарешті буде введено в промислову експлуатацію програмне забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку, і стане можливим реалізація автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва