Facebook виплатить користувачам 650 млн доларів через порушення у зборі персональних даних

11:10, 1 марта 2021
Через цей позов у 2019 році Facebook зробив розпізнавання облич необов’язковою функцією.
Facebook виплатить користувачам 650 млн доларів через порушення у зборі персональних даних
Джерело фото: BBC
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У цю п’ятницю федеральний суддя у США затвердив мирову угоду між Facebook та позивачами у груповому позові щодо законності функції розпізнавання облич на платформі – про це повідомляє The Verge. Угода передбачає, що Facebook виплатить 650 мільйонів доларів компенсації 1,6 мільйону позивачів.

Якщо ви вже зібралися подавати позов, щоб урвати шматок від соцмережі, то у нас погані новини. По-перше, для цього треба обов’язково жити в Іллінойсі. По-друге, треба повернутися у 2019 рік – адже відтоді функція розпізнавання облич для відміток на фото перестала бути обов’язковою.

Обставини та рішення

Отже, питання про законність опрацювання фотографій платформою та автоматичного розпізнавання обличчя у 2015 році перед Окружним судом округу Кук поставив адвокат із Чикаго Джей Еделсон. Він стверджував, що така функція порушує Illinois Biometric Information Privacy Act, адже Facebook не питав дозволу у користувачів і сканував їх обличчя, а також зберігав їхні біометричні дані.

Пізніше позов став колективним із кількістю позивачів понад 1,5 мільйони людей. На фоні цього Facebook «від гріха» змінив правила, і тепер користувач може сам обирати, чи дозволяти сканувати соцмережі його фотографії для пропозицій відміток.

Раніше сторони вже намагалися укласти угоду, яка передбачала компенсацію у розмірі 550 мільйонів доларів, але суддя відмовив у її затвердженні. І лише наприкінці лютого сторони досягли угоди, яка задовольнила суд і в якій компенсація виросла на 100 мільйонів. Крім того, суд затвердив і долю адвокатської винагороди, яка становить 15% від компенсації або 97,5 мільйонів доларів на три компанії, які представляли позивачів. Також суд задовольнив розмір компенсації за видатки адвокатів у розмірі майже мільйон доларів.

Позиції і заяви

Відповідно до угоди, двоє позивачів отримають 5000 доларів, всі інші – щонайменше 345 доларів кожен. Суддя зазначив, що ця мирова угода є взірцевою та «великою перемогою для користувачів у дуже суперечливій галузі цифрової приватності».

У Facebook доволі стримано заявили, що «раді досягнути мирової угоди, що дозволить нам залишити це питання у минулому, що у найкращих інтересах нашої спільноти та акціонерів». Натомість Джей Едельсон, який став ініціатором цього позову, заявив, що це судове рішення є дуже важливим: «Воно дає чіткий сигнал, що права на біометричну приватність у Іллінойсі – це серйозне питання, яке не можна ігнорувати».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що зараз триває судовий процес, де у Facebook вимагають продати Instagram і WhatsApp через порушення антимонопольного законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Кухар
    Наталія Кухар
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Олексій Крестьянінов
    Олексій Крестьянінов
    заступник голови Східного апеляційного господарського суду
  • Дмитро Лук’янов
    Дмитро Лук’янов
    заступник голови Вищої ради правосуддя