Прапор ЛГБТ замість німба Богородиці не ображає почуття віруючих – вирок суду у Польщі

11:49, 9 марта 2021
Суддя прийшла до висновку, що таке зображення не порушує сакрального зображення, і додала, що «краса – у різноманітті».
Прапор ЛГБТ замість німба Богородиці не ображає почуття віруючих – вирок суду у Польщі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Польща – одна з найбільш нетерпимих до ЛГБТ-спільноти країн Європи. Протягом останніх 15 років країна опустилася на 18 сходинок у Світовому індексі сприйняття ЛГБТ і зараз посідає 70 позицію – хоча цей результат вищий за позицію України. Однією з імовірних причин такого низького як для ЄС показника є консервативність та висока релігійність. Так, майже 92% поляків належать до католицької церкви, а всього релігійними є майже 95% поляків.

Одним із останніх моментів сильного зіткнення ЛГБТ та релігійної спільноти став квітень 2019 року. Тоді у костьолі міста Плоцк було відкрито інсталяцію, в якій церковники прирівняли належність до ЛГБТ до «зради», «брехні», «ненависті». В якості реакції на це ЛГБТ-спільнота провела ряд протестів, на яких протестувальники часто використовували плакати, наліпки і т.і. із зображенням «Matka Boska Tęczowa» – «Райдужної Богородиці».

Вже в травні правоохоронці заарештували творчинь Райдужної Богородиці – їх обвинувачували в образі почуттів віруючих. За цією статтею їм загрожувало до двох років в’язниці. Судовий процес розпочався у січні 2021 року, під час нього прокурор просив суд призначити обвинуваченим 6 місяців обмеження волі із суспільними роботами. А 2 березня суддя Плоцького суду ухвалила дещо неочікуваний та резонансний вирок – почуття віруючих це зображення не ображає.

«Райдуга, вписана у німб Богородиці і маленького Ісуса не порушує сакрального зображення. Разом із тим, у жодному відомому судові місці у Біблії, ані у Катехізисі католицької церкви не має записів, які виключають зі спільноти церкви негетеросексуальних осіб…

Посил, який несе Новий Заповіт – це любов до ближнього, це віра, надія та любов. Це ті позитивні християнські цінності, вкорінені у європейській культурі, які є основою загальних моральних цінностей; любов, порозуміння і повага, взаємоповага – це правильний шлях. Безсумнівно, діалог та взаємоповага до інших видається найкращим шляхом і єдиною мудрою силою для того, щоб зрозуміти та віднайти єдність у різноманітті. Краса – у різноманітті», – зазначила суддя під час засідання.

Загалом же суд прийшов до висновку про невинуватість активісток через те, що їхні дії не містили умислу на образу почуттів віруючих. А саме умисел є основною складовою цього злочину відповідно до польського законодавства. Обвинувачення не погодилося з таким вироком – прокуратура не виключає апеляції.

Виправдувальний вирок викликав неоднозначні реакції у польському суспільстві. Частина населення вітає його, частина – критикує. Так, TVP – державний телеканал – опублікував статтю, в якій стверджував, що цей вирок став наслідком особистих переконань і вподобань судді Аґнєшки Вархол. У статті йшлося про те, що суддя знаходиться у стосунках із Маріушем Поґоновським, який послідовно відстоює права ЛГБТ-спільноти у Плоцку. Крім того, TVP відзначає, що наліпки із «Райдужною Богородицею» під час протесту наклеювали, зокрема, на сміттєві баки та біотуалети, що варто трактувати як однозначний умисел образити почуття віруючих.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як лікарі-українці отримують дозвіл на роботу у Польщі за спрощеною процедурою.

 Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter , чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області