Чи може Пенсійний фонд обмежувати розмір пенсії та в яких випадках

18:30, 23 марта 2021
Обмеження на розмір пенсії накладається на осіб, яким нараховано пенсію після 1 січня 2016 року.
Чи може Пенсійний фонд обмежувати розмір пенсії та в яких випадках
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До «Судово-юридичної газети» звернулася читачка з таким листом:

«Добрый день. Очень хочется получить консультацию от вас. Мой муж проработал шахтером много лет, его пенсия составляет 20342 грн, платят ему 17690 грн. Пенсию назначили 03.01.2006 года. Норма относительно временного определения максимального размера пенсии должна применяется к тем пенсиям, которые Пенсионный фонд назначает с 1 января 2016 года. Соответствующее положение содержится в постановлении КАС Верховного Суда от 12 ноября 2019 года 360/1428/17. Объясните мне, могу ли я обратиться в суд. И разъясните, если мы не правы».

Для роз’яснення розглянемо справу, на яку посилається читачка.

Дійсно, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянув справу №360/1428/17 за позовом особи до Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, провадження по якій відкрито.

Обставини справи

Чоловік звернувся до суду з позовом Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, в якому заявив вимогу визнати неправомірними дії відповідача щодо застосування обмежень граничного розміру при нарахуванні та виплаті йому (позивачу) щомісячного пенсійного забезпечення, зобов'язати відповідача з 01 березня 2017 року (з часу проведення перерахунку пенсії) здійснювати згідно із законодавством України його щомісячне пенсійне забезпечення у повному обсязі без обмежень граничного розміру пенсії.

Постановою Бородянського районного суду Київської області від 06 вересня 2017 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду, прийнятою 02 листопада 2017 року, скасовано постанову суду першої інстанції та прийнято нову постанову, якою вирішено:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати дії Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві щодо застосування обмежень граничного розміру при нарахуванні та виплаті - неправомірними.

Зобов'язати Правобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві з 01 березня 2017 року здійснити нарахування та виплату щомісячного пенсійного забезпечення без обмежень граничного розміру пенсій з урахуванням проведених виплат.

У решті позовних вимог відмовити.

Як встановлено, чоловік з 23 серпня 2011 року отримує пенсію за вислугу років як працівник льотно-випробного складу відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення».

З 01 березня 2017 року відповідач здійснив перерахунок пенсії позивача відповідно до пункту 7 Порядку призначення і виплати пенсії за вислугу років працівникам льотно-випробного складу цивільної авіації» та обрахував загальний розмір його пенсії у сумі 73298,40 грн.

Проте розмір пенсії з обмеженнями, передбаченими частиною 3 статті 85 Закону «Про пенсійне забезпечення», відповідач визначив у сумі 33016,93 грн.

Крім того, у зв'язку з відрахуваннями в період роботи, згідно з положеннями частини 4 статті 85 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», до виплати позивачу нараховано 25023,48 грн.

Позивач вважає таке обмеження виплат нарахованої йому пенсії незаконним, таким, що порушує його права та свободи, визначені Конституцією України.

Суд першої інстанції дійшов висновку про відмову у задоволенні позову з огляду на те, що перерахунок пенсії та її виплату позивачу проведено відповідно до вимог діючого законодавства України, підстав для визнання неправомірними дій відповідача та зобов'язання його здійснювати пенсійне забезпечення позивача без обмежень нарахованого розміру пенсії не вбачається.

Натомість суд апеляційної інстанції виходив з того, що право позивача на нарахування пенсії без її обмеження є безперечним і забезпечення цього права становить суть взятих на себе державою зобов'язань.

Апеляційний суд зазначив, що з одного боку Пенсійний орган не допустив звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод позивача та не обмежив його пенсію до встановленого максимального розміру 10740 грн, а з іншого - застосовує обмеження та не здійснює перерахунок пенсії.

У касаційній скарзі відповідач заявив вимогу про скасування постанови суду апеляційної інстанції та залишення в силі рішення суду першої інстанції.

Суд, переглянувши судове рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, дійшов висновку про залишення скарги без задоволення.

Верховний Суд зазначив, що оскільки чоловік отримує пенсію з 23 серпня 2011 року, тобто до 1 січня 2016 року, тому дія положень Закону України 24 грудня 2015 року №911-VIII щодо визначення максимального розміру пенсії до нього не застосовується в силу пункту 2 Прикінцевих положень цього закону. Тому постановив касаційну скаргу Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного адміністративного суду залишити без змін.

Таким чином, згідно зі статтею 85 Закону Про пенсійне забезпечення максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність із 1 січня 2021 року - 1769 грн. Читачка написала, що її чоловік отримує 17690 грн пенсії, а це виходить 10 прожиткових мінімумів (10*1769 = 17 690).

Таким чином, розмір пенсії нарахований правильно і відповідає чинному законодавству.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області