ВС нагадав, коли подаються докази понесених витрат на професійну правничу допомогу

14:00, 27 марта 2021
Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п’яти днів після ухвалення рішення суду.
ВС нагадав, коли подаються докази понесених витрат на професійну правничу допомогу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу № 912/354/20, в якій досліджував питання відшкодування витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Обставини справи

До Верховного Суду надійшло клопотання приватного підприємства «П» про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, в якому воно просить покласти на ПрАТ «Ф» його витрати на професійну правничу допомогу під час розгляду справи в суді касаційної станції в сумі 10 000 грн.

У судовому засіданні ПрАТ «Ф» також заявило клопотання про стягнення з позивача витрат на професійну правничу допомогу в суді касаційної інстанції.

ВС зазначив, що частиною 8 статті 129 ГПК України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв’язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).  Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п’яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи при поданні касаційної скарги, заяви про усунення недоліків касаційної скарги, так і протягом п`яти днів (до 01.03.2021) після ухвалення рішення касаційним судом (ухвалення постанови від 24.02.2021) на підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу під час розгляду справи в суді касаційної інстанції ПрАТ «Ф» не надав до Верховного Суду доказів (договорів, рахунків, актів виконаних робіт тощо) щодо понесення ним витрат на професійну правничу допомогу.

З огляду на те, що ПрАТ «Ф» не подало доказів на підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу протягом встановленого законом процесуального строку Верховний Суд  дійшов висновку про залишення без розгляду клопотання ПрАТ «Ф» про стягнення судових витрат на правничу допомогу на підставі частини 8 статті 129 ГПК України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, коли адвокат повинен сплачувати ЄСВ.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді