Уряд розгляне зміни до Порядку індексації доходів населення

10:22, 31 марта 2021
Серед іншого, пропонується урегулювати у Порядку особливості проведення індексації, коли доходи зростають із початку місяця.
Уряд розгляне зміни до Порядку індексації доходів населення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики виносить на розгляд засідання Кабінету Міністрів 31 березня пропозиції із внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Урядовці відзначають, що чинна редакція документа потребує приведення у відповідність із нещодавно ухваленими законами та уточнення певних особливостей нарахування індексації – зокрема, щодо окремих категорій людей.

Першою важливою пропозицією є урегулювання питання проведення індексації доходів, коли підвищення грошового доходу відбувається не з першого числа місяця. Пропонується встановити, що у такому разі індексація визначається, виходячи з повного робочого часу, але виплачується пропорційно відпрацьованому.

У такому разі визначається місячна сума індексації і перевіряється, чи розмір підвищення доходу перевищує її. Якщо так, то індексація застосовується лише до моменту підвищення доходу. Для цього місячний розмір індексації необхідно поділити на загальну кількість робочих днів у місяці і помножити на кількість фактично відпрацьованих працівником днів до підвищення доходу.

Крім того, проект постанови пропонує визначення особливостей нарахування індексації на аліменти. Пропонується визначити, що у разі проведення державним чи приватним виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком, починаючи з наступного року, з місяця, що відповідає місяцю встановлення розміру аліментів. При цьому залишається чинною норма, що після нарахування індексації розмір аліментів не може перевищувати 50% доходу платника аліментів.

Ну, і останньою з ключових пропозицій можна назвати врегулювання у пункті 10-2 Порядку особливостей нарахування індексації для військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби.

Разом із тим, у міністерстві мають ряд уточнюючих пропозицій:

  • Замінити «заробітну плату» на «грошовий дохід»;
  • Уточнити, що оклад «посадовий».

Мінсоцполітики вважає, що такі зміни матимуть винятково позитивний вплив на ключові зацікавлені сторони – отримувачів аліментів і робітників та роботодавців – як у коротко-, так і довгостроковій перспективі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, Кабмін пропонує зобов’язати ЗМІ безкоштовно публікувати соціальну рекламу про коронавірус.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Прохоров
    Павло Прохоров
    суддя Київського районного суду м. Одеси