Мінсоцполітики пропонує давати малозабезпеченим грошову допомогу для відкриття бізнесу

12:15, 21 апреля 2021
Для отримання допомоги потенційним підприємцям необхідно відповідати ряду вимог, а також бути готовими повернути отримані кошти через 3 роки.
Мінсоцполітики пропонує давати малозабезпеченим грошову допомогу для відкриття бізнесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики виносить на засідання Кабміну 21 квітня проект Порядку надання допомоги на здобуття економічної самостійности малозабезпечених сімей. Судячи з усього, українські урядовці згадали китайську народну мудрість, яка говорить: «Дай людині рибу, і ти нагодуєш її лише раз. Навчи її ловити рибу, і вона буде годуватися нею все життя». Або ж це просто чергова потуга скоротити кількість та розмір соціальних виплат, які вже складають найбільшу статтю видатків Державного бюджету України.

Отже, за планом урядовців вищезгаданий Порядок буде регулювати умови та розмір фінансової допомоги для здобуття економічної самостійности, умови її повернення та механізм використання. На самому початку документа визначається максимальний розмір такої фінансової допомоги – 15 мінімальних зарплат (90 тисяч гривень з 1 січня 2021 року). Отримувати допомогу зможуть особи працездатного віку, які не працюють і отримують соцвиплати для малозабезпечених сімей.

Органи соціального захисту будуть самостійно аналізувати перелік отримувачів допомоги малозабезпеченим сім’ям та виявляти людей, які підходять під вимоги. Цих людей вони будуть інформувати про можливість отримати до 90 тисяч гривень для відкриття власної справи. Якщо потенційного отримувача допомоги така можливість зацікавила, його перенаправляють до центру зайнятості. Там люди зможуть отримати різноманітні консультації щодо ведення підприємницької діяльності. Далі необхідно розробити бізнес-план, відносно якого центр зайнятості готує рекомендації щодо виплати фінансової допомоги та передає їх до управління соціального захисту.

Після цього до того ж управління людина подає:

  • Заяви встановленого зразка;
  • Свій бізнес-план;
  • Довідку про наявність чи відсутність судимості (допомогу можна отримати навіть за наявності незнятої судимості) – така довідка не надається, якщо центр зайнятості самостійно отримає довідку з інформаційної системи МВС.

Втім, фінансова допомога не надається автоматично після подачі відповідних документів – остаточне рішення буде ухвалювати спеціальна комісія, до складу якої входитимуть представники центру зайнятості, уповноважена особа виконавчого органу, органів соціального захисту, місцевого самоврядування податкової, організацій роботодавців і профспілок. Пошукач фінансової допомоги має право бути присутнім на засіданні комісії, про дату і час засідання якої його мають поінформувати у щонайменше за 5 днів.

Протягом 30 днів після ухвалення рішення про надання фінансової допомоги отримувач повинен зареєструвати ФОП чи юридичну особу, інакше право на отримання допомоги втрачається. Далі разом із представниками центру зайнятості підприємець здійснює підбір працівників з числа зареєстрованих у центрі безробітних. Фінансова допомога надається шляхом безготівкової оплати витрат на закупівлю обладнання та матеріалів за заявою-дорученням.

Крім того, урядовці пропонують, щоб ця фінансова допомога не була безповоротною – підприємець зобов’язаний повернути її не пізніше ніж через 3 роки та 30 днів з моменту отримання. Втім, сума коштів, яку необхідно повернути, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ. Тобто, якщо ці суми перевищать розмір допомоги, повертати нічого не потрібно. Від обов’язку повертати допомогу також звільняються підприємці, які найняли не менше двох людей із малозабезпечених сімей і які за ці три роки відпрацювали на підприємстві не менше двох років.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінсоцполітики пропонує прив’язати допомогу за народження дитини до індексу зростання цін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді