Вищий Антикорсуд буде притягувати до відповідальності за неповагу до суду: комітет проголосував «за»

16:10, 15 декабря 2021
Відповідний законопроект передають у сесійну залу, і Рада розгляне його в другому читанні.
Вищий Антикорсуд буде притягувати до відповідальності за неповагу до суду: комітет проголосував «за»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада в другому  читанні розгляне урядовий законопроект № 5490 від 13.05.2021  «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення».

Рішення про можливість винесення законопроекту в сесійну залу ухвалив комітет з питань правоохоронної діяльності.

Основні положення проекту акта 

Проектом Закону пропонується доповнити статті 213 та 221-1 КУпАП положеннями, згідно з якими вищі спеціалізовані суди набудуть повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 185-3 КУпАП, в порядку, встановленому для місцевих господарських та адміністративних судів, апеляційних судів та Верховного Суду. 

Чим ініціатори законопроекту обґрунтовують необхідність його ухвалення.

Судді вищих спеціалізованих судів, у тому числі судді Вищого антикорупційного суду, позбавлені можливості за наявності прямого обов'язку реагувати на неповагу до суду, порушення порядку судового засідання тощо, вирішувати питання про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за такі прояви в порядку, встановленому КУпАП, оскільки не мають таких повноважень. 

За наявності відповідних підстав питання про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за статтею 185-3 КУпАП підлягало б вирішенню й суддями вищих спеціалізованих судів, однак їх повноважень на вирішення цих питань КУпАП на сьогодні не передбачає. Зокрема, це стосується Вищого антикорупційного суду. 

Так, статтею 213 КУпАП встановлено, що справи про адміністративні правопорушення розглядаються районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами (суддями), а у випадках, передбачених цим Кодексом, місцевими адміністративними та господарськими судами, апеляційними судами, Верховним Судом. 

Статті 221 та 221-1 також не передбачають участі в розгляді вищих спеціалізованих судів.

У зв'язку з цим Вищий антикорупційний суд звернувся до Міністерства юстиції України листом від 29 березня 2021 року N 03.16-06/12/2021 з проханням внести на розгляд Уряду в рамках законодавчої ініціативи відповідні зміни до КУпАП з метою вирішення зазначеного питання.

Уряд дослухався до представників судової влади і вніс у парламент законопроект, який Верховна Рада ухвалила 16.11.2021 року.

Нардеп Олександра Устінова на засіданні комітету повідомила, що вона бачила декілька судових засідань, коли адвокати себе поводили, м’яко кажучи, неетично, проте за словами Устинової, «суддя не може навіть админку цій людини виписати».

Член комітету з питань антикорупційної політики Олена Мошенець навела приклад, як обвинувачений прийшов у судове засідання у стані алкогольного сп’яніння. Скарг на такі дії від суддів ВАКС вже більше двох десятків. Тому нардепи просять ухвалити закон вже в цьому році.

Одночасно судові спори в двох областях України пропонують вирішувати за участі спеціальної постійно діючої арбітражної установи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду