Кабмін затвердив законопроект, який розширює можливості судів у справах про інтелектуальну власність

15:45, 23 декабря 2021
В процесуальні кодекси внесуть зміни для удосконалення розгляду справ про захист права інтелектуальної власності.
Кабмін затвердив законопроект, який розширює можливості судів у справах про інтелектуальну власність
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін погодився зареєструвати в Верховній Раді законопроект під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності».

Законопроект є ініціативою Мінекономіки, яке вважає, що за його допомогою правовласники отримають ефективні механізми і способи захисту прав інтелектуальної власності у судовому порядку.

Ключова проблема, яку передбачається розв’язати прийняттям проекту Закону, – приведення положень актів цивільного, цивільного процесуального, господарського процесуального права та законодавства у сфері інтелектуальної власності у відповідність до зобов’язань щодо захисту прав інтелектуальної власності, взятих Україною за Угодою про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами з іншої сторони.

Такі зобов’язання передбачені частиною третьою Глави 9 Розділу IV Угоди та Директивою 2004/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 29.04.2004 про захист прав інтелектуальної власності.

Згідно із законопроектом, на вимогу власника зареєстрованого або незареєстрованого промислового зразка або патенту, порушення права інтелектуальної власності повинно бути припинено, а порушник зобов'язаний відшкодувати власникові зареєстрованого або незареєстрованого промислового зразка завдану майнову шкоду шляхом відшкодування збитків чи виплати компенсації та/або завдану немайнову (моральну) шкоду.

 Розмір відшкодування збитків визначається судом з урахуванням упущеної вигоди або доходу, отриманого порушником внаслідок порушення ним прав власника зареєстрованого або незареєстрованого промислового зразка.

Розмір компенсації визначається судом на підставі таких елементів, як обсяг порушення, вина порушника та інших обставин, що мають істотне значення. Водночас розмір компенсації не може бути меншим, ніж розмір винагороди, яка була б сплачена за надання дозволу на використання прав на зареєстрований або незареєстрований промисловий зразок, щодо якого виник спір. У разі, коли порушення відбулося ненавмисно і без недбалості, розмір компенсації дорівнює розміру винагороди, яка була б сплачена за надання такого дозволу.

Стягнення компенсації застосовується судом замість відшкодування збитків на розсуд власника зареєстрованого промислового зразка.

Під час розгляду справи про порушення прав інтелектуальної власності за вмотивованим клопотанням позивача суд може постановити ухвалу про витребування інформації щодо походження і мережі розповсюдження товарів або послуг, що порушують право інтелектуальної власності чи щодо яких існують достатні підстави вважати, що такі товари або послуги порушують права інтелектуальної власності.

Застосування разового грошового стягнення здійснюється за заявою відповідача за умови, якщо право інтелектуальної власності було порушено відповідачем ненавмисно і без недбалості та якщо застосування способів захисту є неспівмірним шкоді, завданій позивачеві.

Розмір стягнення визначається судом як розмір винагороди, яка була б сплачена за надання позивачем дозволу на використання права інтелектуальної власності, щодо якого виник спір, і є обгрунтовано задовільним для позивача.

Суд може постановити рішення про опублікування в засобах масової інформації або доведення до загального відома іншим визначеним судом шляхом відомостей про порушення права інтелектуальної власності та зміст судового рішення щодо такого порушення.

 Зазначені зміни вносяться :

  • В Цивільний кодекс України;
  • В Цивільний процесуальний кодекс України;
  • В Господарський процесуальний кодекс України;
  • В Закон України «Про охорону прав на промислові зразки»;
  • В Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»;
  • В Закон України «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів»;
  • В Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Крім того, в ЦКУ внесуть поняття цифрових речей, а статутний капітал заборонять формувати віртуальними активами.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду