Створює підґрунтя для перегляду безвізового режиму: ГНЕУ розкритикувало законопроект Зеленського про множинне громадянство

17:08, 17 января 2022
Головне управління вказало на загрози схвалення президентської ініціативи про лібералізацію подвійного громадянства.
Створює  підґрунтя для перегляду безвізового режиму: ГНЕУ розкритикувало законопроект Зеленського про множинне громадянство
Джерело фото: unn.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті законопроект про внесення змін до Закону «Про громадянство України» щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України (реєстр. № 6368 від 02.12.2021).

На законопроект 12.01.2022 надійшов висновок  Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, в якому ГНЕУ зазначило, що при оцінці концепції положень поданого законопроекту слід зважати й на той факт, що безвізовий режим ЄС з Україною, який було запроваджено у червні 2017 року, стосується виключно осіб із українським громадянством, а не біпатридів. Тому легалізація подвійного громадянства Україною потенційно може створити підґрунтя для перегляду Європейським Союзом безвізового режиму з Україною, оскільки змінюються умови, за яких такий режим було надано.

Крім того, Головне управління вважає, що для повного узгодження з Конституцією України положень законодавства, які мають ознаки санкціонування подвійного (множинного) громадянства, необхідне внесення відповідних змін до Конституції України.

Закладена у проекті ідея лібералізації інституту подвійного/множинного громадянства в Україні призведе до розширення кола осіб, які наділятимуться громадянськими правами, зокрема, виборчими правами. При цьому, варто враховувати, що такі особи можуть постійно проживати та бути інтегрованими у життя іноземної держави, але будуть користуватися політичними та громадянськими правами в Україні. Варто також зауважити, що в умовах глобалізації та посилення міграційних процесів, незаконного втручання недружніх країн в електоральні процеси, гібридної війни щодо України надання іноземним громадянам, які одночасно мають громадянство України, виборчих прав може становити потенційну загрозу національній безпеці України.

У той же час можливість обмеження конституційних, зокрема, виборчих прав таких громадян викликає сумнів з точки зору відповідності вищенаведеним нормам Конституції України. Крім того, обмеження осіб із множинним громадянством в реалізації їх виборчих прав певним чином не узгоджується з європейськими стандартами та підходами в даній сфері.

Отже, втілення ідеї проекту потребує переосмислення підходів до визначення обсягу політичних прав громадян України, що мають одночасно громадянство іноземної країни.

Більше того, ГНЕУ припускає, що коли більшість біпатридів, осіб з множинним громадянством і громадянством України не відмовлятимуться від свого іноземного громадянства відповідно до положень цього Закону (у разі його прийняття), то, за оцінками експертів, приблизно 10% (а може і більше) населення України становитимуть іноземці. При цьому, не виключаються випадки їх компактного проживання в окремих районах, що може негативно позначитися на функціонуванні органів державної влади та інститутів місцевого самоврядування.

Законопроект, поданий у Верховну Раду Президентом України Володимиром Зеленським  викладає Закон України «Про громадянство України» в новій редакції.

Проектом, серед іншого, передбачаються такі новели:

- розширюються підстави набуття громадянства України за народженням, за територіальним походженням;

- переглядаються підстави втрати громадянства України, а саме виключається така підстава для втрати громадянства України, як добровільне набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави;

- виключається норма про обов’язок особи, яка набула громадянство України і подала декларацію про відмову від іноземного громадянства, повернути паспорт іноземної держави до уповноважених органів цієї держави;

- визначаються категорії осіб, які для набуття громадянства України замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство матимуть право подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України;

- уточнюються підстави для скасування рішення про оформлення набуття громадянства України;

- передбачається внесення всіх даних, пов’язаних із громадянством, до Єдиного державного демографічного реєстру;

- переглядаються повноваження органів державної влади, які беруть участь у вирішенні питань громадянства України, та ін.

Раніше Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко розсекретив, коли ухвалять зміни до Конституції та Закон про столицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду