Містобудівна реформа: за якими ознаками будуть виявляти самочинне будівництво і що з ним заборонять робити

08:35, 19 января 2022
Що і як будуть робити посадовці з виявленими об’єктами самочинного будівництва, якщо реформу ухвалять.
Містобудівна реформа:  за  якими ознаками будуть виявляти самочинне будівництво  і що з ним заборонять робити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Влада планує вже цього року завершити реформу містобудування. Для цього потрібно ухвалити у другому читанні низку законопроектів, один з яких вже рекомендований Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування до другого читання.

Йдеться про проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності (реєстр. № 5655 від 11.06.2021).

Особливістю цього законопроекту є те, що він визначає, що ж саме є самочинним будівництвом та які його ознаки.

Для цього вносяться зміни в низку законів (у версії, яка викладена на офіційному сайті Верховної Ради України).

У першу чергу зміни будуть внесені в частини першу та другу статті 376 Цивільного кодексу України, які викладаються в такій редакції:

«1. Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без набуття права на виконання будівельних робіт, або з істотними порушеннями, визначеними Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності".

  1. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього та не може вчиняти з таким майном будь-які правочини».

Крім того, стаття 38 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»  також буде змінена таким чином. 

«Стаття 38. Здійснення містобудівного контролю відносно об’єктів самочинного будівництва

  1. Об’єкт будівництва вважається самочинним будівництвом, якщо він будується:

1) на земельній ділянці без набуття речового права на неї;

2) на земельній ділянці з порушенням вимог щодо її використання за цільовим призначенням;

3) без набуття права на виконання будівельних робіт;

4) з перевищенням визначеної статтею 27 цього Закону гранично допустимої поверховості об’єкта, який споруджується на підставі будівельного  паспорта, або поверховості іншого об’єкта, яка визначена проектною документацією на будівництво об’єкта;

5) з перевищенням граничної допустимої висотності будинків, будівель та споруд у метрах, визначеної в містобудівних умовах та обмеженнях;

6) з порушення містобудівних умов та обмежень;

7) з порушенням обмеження використання земель.

  1. Виявлення фактів самочинного будівництва здійснюється:

за результатами позапланових перевірок в порядку містобудівного контролю на підставі інформації, отриманої при здійсненні моніторингу забудови (у випадках, визначених пунктами 1 – 4, 7 частини першої цієї статті);

за результатами здійснення позапланових перевірок на підставі звернень фізичних чи юридичних осіб про порушення суб’єктом містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, поданих в порядку, визначеному статтями 382, 383 цього Закону (у випадках, визначених пунктами 1 – 7 частини першої цієї статті);

за результатами перевірок, проведених на вимогу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування (у випадках, визначених пунктами 1 – 7 частини першої цієї статті).

  1. У разі виявлення фактів будівництва об’єктів з ознаками, визначеними в частині першій цієї статті, посадова особа органу містобудівного контролю видає особі, яка здійснила (здійснює) таке будівництво, припис про усунення виявлених порушень, який підлягає виконанню протягом 60 днів з дня його вручення.

У разі відсутності права на виконання будівельних робіт будівництво зупиняється на підставі відповідного припису, який негайно підлягає виконанню з дня його вручення.

  1. У разі неможливості встановити осіб, які здійснюють самочинне будівництво, орган містобудівного контролю в одноденний строк звертається до органів Національної поліції для встановлення таких осіб.

У разі невстановлення органами Національної поліції осіб, які здійснюють самочинне будівництво, та/або недопущення посадових осіб органів містобудівного контролю до об’єктів будівництва, посадова особа органу містобудівного контролю залучає для забезпечення заходів містобудівного контролю працівників поліції. У такому випадку перевірка проводиться в присутності працівників органів Національної поліції та представників органу місцевого самоврядування.

  1. У разі, якщо особа, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, ухиляється від отримання припису, або неможливо встановити таку особу, припис розміщується у доступному для огляду місці на об'єкті будівництва із обов'язковою відео- та фотофіксацією такого розміщення, а також протягом одного робочого дня з дня винесення вноситься до Реєстру будівельної діяльності, публікується на офіційному вебсайті відповідного органу містобудівного контролю. В такому випадку припис вважається врученим належним чином з моменту його розміщення у спосіб, визначений цією статтею.
  2. У разі якщо особа, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, у строк, визначений в приписі, виконала вимогу органу містобудівного контролю, посадова особа органу містобудівного контролю протягом трьох робочих днів з дня встановлення факту виконання вимог припису вносить в Реєстр будівельної діяльності відомості про його виконання.
  3. У разі якщо особа, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, у строк, визначений в приписі, не виконала вимогу органу містобудівного контролю, орган містобудівного контролю протягом десяти робочих днів приймає рішення про визнання об’єкта самочинним будівництвом та його знесення (демонтаж).
  4. Відомості щодо рішення про визнання об’єкта самочинним будівництвом та його знесення (демонтаж) вноситься до Реєстру будівельної діяльності протягом трьох робочих днів з дня прийняття.
  5. Встановлення факту виконання вимог припису здійснюється посадовою особою відповідного органу містобудівного контролю за результатами перевірки виконання припису.
  6. У разі, якщо органом містобудівного контролю протягом десяти робочих днів з дня завершення строку виконання вимог припису про усунення порушень не внесено до Реєстру будівельної діяльності відомостей при виконання припису або рішення про визнання об’єкта самочинним будівництвом та його знесення, автоматично програмними засобами Реєстру будівельної діяльності формується подання до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування про призначення перевірки органу містобудівного контролю в порядку державного містобудівного нагляду.
  7. Приписи органу містобудівного контролю про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, рішення про визнання об’єкта самочинно збудованим та його знесення можуть бути оскаржені до Містобудівної палати в порядку державного містобудівного нагляду.

Розгляд Містобудівною палатою скарги на приписи органів містобудівного контролю про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та про знесення самочинно збудованого об’єкта зупиняє перебіг строків, встановлених для виконання приписів.

12. Приписи органу містобудівного контролю про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, рішення про визнання об’єкта самочинно збудованим та його знесення можуть бути оскаржені до суду».

Тобто, законопроект чітко визначає, які ознаки буде мати самочинне будівництво і як повинні діяти посадові особи, що виявили факт такого будівництва.

Раніше розповідалося, за якими правилами будуть вводитися в експлуатацію будинки після проведення містобудівної реформи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду