Корнієнко розповів, чи будуть депутати голосувати через Інтернет та коли запровадять цифрові вибори

17:11, 9 февраля 2022
Можливий варіант законопроекту про дистанційне голосування обговорюється: Олександр Корнієнко.
Корнієнко розповів, чи будуть депутати голосувати через Інтернет та коли запровадять цифрові вибори
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроекту про дистанційне голосування депутатів Верховної Ради поки що нема, але можливий компромісний текст обговорюється. Про це розповів «Судово-юридичній газеті» під час інтерактивної панельної дискусії «Парламент ДІЄ: цифрове майбутнє та інновації в роботі Верховної Ради України» Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

За його словами, процедура дистанційного голосування не сильно буде відрізнятись від того, як сьогодні працюють комітети Верховної Ради у віддаленому режимі.

«Треба, щоб голосування забезпечувало, як мінімум, дві важливих вимоги Конституції: це особисте голосування, ми маємо переконатися, що депутат особисто голосує і що це вільне голосування депутата, він голосує не під примусом. У цьому теж треба переконатися. Я думаю, що в цьому достатньо легко переконатися, якщо буде відео депутата під час голосування. Це дуже схоже, як в комітетах. Депутат вмикає відео, каже «Я, Корнієнко Олександр Сергійович, підтримую даний законопроект». 

Нардеп Олександр Федієнко зазначив, що для голосування депутатів дистанційно має бути захищена система, яка не повинна викликати жодної недовіри будь-якої політичної сили. «Будь-то опозиційні депутати, будь-то монобільшість, - підкреслив депутат. - Ця система повинна викликати довіру. Щоб її неможливо було скомпрометувати і оскаржити в судовому порядку. Це одне питання. Зараз я такої системи в українському парламенті не бачу для себе. Відповідні напрацювання вже є. Технічна реалізація ще обговорюється.

Олександр Федієнко вважає, що, наприклад, FaceID - це не досконала система цифрової ідентифікації людини, бо вже є система його підробки. «Тому, звісно, якщо відбувається дистанційне голосування в парламенті і депутат реєструється в системі з другого FaceID, то повинні бути ще й додаткові біометричні механізми, для того щоб система на 100 відсотків зрозуміла, що це саме народний депутат, а не його двійник», - додає він.  

Торкнувся депутат і можливості проведення виборів через Інтернет.

«Щодо голосування в мережі Інтернет, я вважаю, що це майбутнє, - пояснив він. - Але для того, щоб це майбутнє відбулося, потрібно вже сьогодні закладати відповідні законодавчі зміни. Тому ми сьогодні йдемо step-by-step, для того, щоб зараз вибудувати всю цю еко-систему  цифрового голосування. Цифрове голосування – це не тільки те, що ви сидите в Інтернеті, до речі, можете віддалено проголосувати. Цифрове голосування, це коли ви приходите на виборчу дільницю, голосуєте, потім спеціальна машина зчитує у вас паперовий бюлетень і це теж є елемент цифрового голосування.

Коли  ми відтворимо ідентифіковану цифрову ідентичність людини на 100 відсотків, тільки після ми можемо говорити про дистанційний механізм. Все інше суто механізми цифрової автоматизації виборчих процесів, коли ви приходите на дільницю, паперовий бюлетень, зробив своє волевиявлення, але його обробляє не лічильна комісія, яка може скомпрометувати той бюлетень, підкинути ще бюлетенів. А стоять машини. Машина зробила зчитування цього бюлетеня, знешкодила цей бюлетень і все».

Нагадаємо, що під час заходу під назвою  «Парламент ДІЄ: цифрове майбутнє та інновації в роботі Верховної Ради України» представники апарату Верховної Ради розповіли про те, що нова система, яка надає можливість депутатам Верховної Ради віддалено голосувати, уже презентована Регламентному комітету.

Також Олександр Федієнко наголосив на важливості того, щоб Верховна Рада могла голосувати навіть без наявності Інтернету.

 Крім того, керівник апарату ВРУ В’ячеслав Штучний повідомив про бажання впровадити систему FaceID, для того, щоб депутату та працівникам апарату не треба було показувати службову перепустку.

Раніше розповідалося, що Мін’юст проводить експеримент із запровадження е-нотаріату.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області