У «Слузі народу» повідомили, що парламент спростив низку вимог для агровиробників: ОНОВЛЕНО

18:40, 14 апреля 2022
Парламент спрощує ввезення на митну територію України вантажів, що підлягають документальним перевіркам, перевіркам відповідності та фізичним перевіркам, які проводяться у пунктах пропуску через державний кордон.
У «Слузі народу» повідомили, що парламент спростив низку вимог для агровиробників: ОНОВЛЕНО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ОНОВЛЕНО. Як виявилося, даний законопроєкт 14 квітня не розглядався.

Глава партії «Слуга народу» Олена Шуляк повідомила, що 14 квітня «Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7264, який забезпечить безперебійне виробництво та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану».

«Наше завдання як держави – максимально спростити ведення сільського господарства та зменшити бюрократичне навантаження як на бізнес, так і на органи державної влади. Цей законопроєкт допоможе скоротити втрати органічного сектору та зберегти лідерські позиції України серед постачальників органічної продукції на ринок Європейського Союзу», - зазначила вона.

Щоправда, вона поки невідомо, чи ухвалено цей законопроєкт в цілому, чи за основу, адже сайт парламенту тепер не повідомляє оперативну інформацію стосовно результатів розгляду законопроєктів, а у переліку, який наводить у власних постах на фейсбуці спікер ВР Руслан Стефанчук, згадка про цей законопроєкт як прийнятий взагалі відсутня.

Отже, законопроєкт дозволить:

  • Спростити процес експорту, імпорту і переміщення територією України сільськогосподарської продукції рослинного походження.
  • Розширити доступ аграріїв до агрохімікатів.
  • Підтримати органічний сектор аграрної галузі.
  • Врегулювати ввезення (пересилання) на митну територію України вантажів, що підлягають документальним перевіркам, перевіркам відповідності та фізичним перевіркам, які проводяться у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України.

Під час розгляду законопроекту народними депутатами України – членами Комітету було зазначено таке:

Зміни до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» передбачають спростити на період воєнного стану та протягом 90 днів з дати його завершення державну реєстрацію пестицидів і агрохімікатів, а саме не вимагати в пакеті документів висновок санітарно-епідеміологічної експертизи (висновок СЕС), що повністю відповідає Регламенту (ЄС) № 396/2005, оскільки це виключно внутрішня процедура України. У зв’язку з цим, скасування висновку СЕС суттєво пришвидшить процес їх реєстрації, що є вкрай важливо в умовах воєнного стану для гарантування продовольчої безпеки держави. Завдяки хоча б тимчасовому скасуванню висновку СЕС, цієї весни майже 200 препаратів зможуть пройти державну реєстрацію і допомогти фермерам вже цього сезону захистити врожай від шкідників і хвороб та забезпечити потребу аграріїв у нових видах добрив.

Також пропонується розширити перелік агрохімікатів, дозволених до ввезення в Україну, виробництва, торгівлі, застосування та рекламування без їх державної реєстрації. Це значно спростить посівну кампанію 2022.

Змінами до Закону України «Про карантин рослин» пропонується на період дії воєнного стану та протягом 90 днів з дати його завершення:

дозволити відбирати зразки фахівцям приватних лабораторій та аудиторам із сертифікації (агрономам-інспекторам);

спростити порядок уповноваження приватних лабораторій (зменшити строк на рішення про уповноваження та кількість документів);

спростити фітосанітарні вимоги при переміщенні продукції рослинного походження та дозволити оформлення електронного фітосанітарного   сертифіката.

Зазначене дозволить розблокувати роботу щодо переміщення вантажів з  рослинницькою продукцією через сухопутні кордони, адже на сьогодні не вистачає інспекторів для відбору зразків, а державні лабораторії не справляються з проведенням експертизи (процес займає від 3 до 7 днів, хоча має відбуватися за 24 години)

Змінами до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» пропонується зберегти досягнення в органічному секторі сільського господарства України, забезпечити можливість постачання української органічної продукції на ринок ЄС шляхом надання українським органічним виробникам, які здійснювали виробництво за стандартами ЄС, права перейти на українські стандарти виробництва без додаткового перехідного періоду (якщо це відбувається у рамках одного і того органу сертифікації), а також можливість отримати державну підтримку для таких виробників

У Законі України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» пропонується відтермінувати на 3 роки з дня припинення або скасування воєнного стану відповідні вимоги  щодо облаштування та оснащення прикордонних інспекційних постів за європейськими стандартами, у зв’язку з неможливістю під час війни здійснити необхідне фінансування та реалізацію робіт із їх будівництва

Змінами до Закону України «Про ветеринарну медицину» (в редакції Закону від 16.11.2016) пропонується спростити митні процедуру при ввезенні (пересиланні) вантажів з продуктами та живими тваринами в Україну шляхом  дозволу транзитного переміщення живих тварин через територію країн, в яких фіксуються випадки небезпечних хвороб тварин, за умови якщо відповідні тварини походять з господарств тих країн, що є вільними від небезпечних хвороб тварин.Законопроектом пропонується перенести на 1 рік з дня завершення воєнного стану введення в дію Закону України «Про ветеринарну медицину» від 04.02.2021 № 1206-IX, оскільки в умовах обмеженого функціонування органів центральної виконавчої влади стає неможливим в повному обсязі підготувати необхідні нормативно правові акти на виконання його вимог.

Нижче наводимо висновок профільного комітету стосовно правок до тексту законопроєкту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді