Видатки на оплату послуг адвокатів з БПД віднесли до захищених витрат бюджету

09:50, 16 апреля 2022
Як і витрати держави на розміщення матеріалів у ЗМІ, оренду автомобілів, відрядження чиновнків, видатки на оплату послуг адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, отримали статус захищених.
Видатки на оплату послуг адвокатів з БПД віднесли до захищених витрат бюджету
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Видатки на оплату послуг адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, отримали статус захищених видатків бюджету.

Відмітимо, що до цих видатків також зараз відносяться витрати бюджету на відрядження працівників бюджетних установ, оплату праці працівників бюджетних установ; нарахування на заробітну плату; витрати на погашення та обслуговування державного боргу тощо.

Так, за ініціативою Координаційного центру з надання правової допомоги постановою уряду від 9 квітня 2022 №420 внесено зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану.

«Адвокати є важливими партнерами системи БПД. Виключними повноваженнями адвокатів, які співпрацюють із системою БПД, є захист осіб у кримінальному процесі. Також адвокати, які співпрацюють із системою БПД, представляють інтереси незахищених верств населення – малозабезпечених, учасників бойових дій, ВПО та інших осіб, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу», у цивільних та адміністративних справах.

Під час війни адвокати не припиняють надавати безоплатну вторинну правову допомогу українцям. Завдяки цьому громадяни нашої країни навіть у цей складний час мають можливість вирішити свої правові питання», - зазначили у КМУ.

Відмітимо, що 9 квітня відповідно до постанови 420 КМУ вніс зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану.

«Прийнята на засіданні Уряду постанова надасть змогу здійснювати Казначейством та його територіальними органами в особливому режимі в умовах воєнного стану пріоритетні видатки бюджетів», - зазначає КМУ.

Окрім адвокатів БПД, прийнятою постановою передбачено:

- зменшення відсотка доходів місцевих бюджетів, що будуть спрямовані на погашення короткострокових позик. Це дасть можливість органам місцевого самоврядування акумулювати ресурси та спрямовувати їх на вирішення нагальних питань, що виникають у громадах у зв’язку з російською агресією.

- розширення переліку видатків другої черги, за якими здійснюються платежі за дорученнями клієнтів, видатками для оплати:

  • послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу;
  • інформаційних послуг, у тому числі з виготовлення та розміщення інформаційної продукції, послуг з розміщення інформації в засобах масової інформації;
  • інших послуг у сфері інформатизації;
  • оренди автомобільного транспорту;
  • забезпечення, організації та виконання літерних авіаційних рейсів повітряними суднами; придбання предметів, призначених для відзначення та нагородження; закупівлі санітарно-гігієнічних товарів та поліетиленової продукції для пакування відходів;
  • послуг із страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту, водіїв відповідно до законодавства, оплату послуг з медичного огляду водіїв;
  • оплати (відшкодування) коштів за отримання доступу до інформації з баз даних, реєстрів іноземних держав;
  • послуг з технічного обслуговування установок з доочистки води та придбання гіпохлориту натрію для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання та водовідведення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді