На сайті Кабміну зареєстрували петицію про збережння зарплати держслужбовцям-переселенцям

11:08, 18 апреля 2022
Чиновники просять розглянути можливість забезпечити збереження середньої зарплати держслужбовцям, які вимушено покинули міста через бойові дії.
На сайті Кабміну зареєстрували петицію про збережння зарплати держслужбовцям-переселенцям
Джерело фото: izbirkom.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Кабміну держслужбовці зареєстрували петицію про збереження середньої заробітної плати державних службовців, які вимушено покинули міста бойових дій внаслідок збройної агресії РФ.

«Внаслідок збройної агресії Російської федерації велика кількість державних службовців, які працювали на територіях, де ведуться активні бойові дії, були вимушені покинути свої домівки та переїхати до більш безпечних областей України, але, враховуючи обмеження антикорупційного законодавства щодо праці за сумісництвом, залишились без джерела заробітку.

Просимо розглянути можливість забезпечити збереження середньої заробітної плати державних службовців, які вимушено покинули міста бойових дій внаслідок збройної агресії Російської федерації до нормалізації ситуації на таких територіях», - зазначено у ній.

Станом на 18 лютого петиція набрала 300 голосів з 25 тисяч потрібних.

Нагадаємо, що раніше КМУ прийняв постанову, якою зобов’язав держслужбовців, що виїхали в інші держави, повернутися до України.

Разом з тим, народний депутат від «Слуги народу» Ольга Совгиря пропонує зробити виключення для деяких з них.

Також «Судово-юридична газета» раніше писала, чи можуть зараз держслужбовці паралельно займатися іншими оплачуваними видами діяльності за сумісництвом.

Так, обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, встановлені пунктом 1 частини першої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», не застосовуються до державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати. Про це повідомляє Верховна Рада України із посиланням на прийнятий Верховної Радою Закон про внесення змін до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану (законопроект №7153).

Разом з тим, цей закон ще не підписав Володимир Зеленський (станом на 17 квітня). Отже, зміни не набули чинності, і суміщення поки не дозволено.

Також у Верховній Раді зареєстровано новий законопроект щодо внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин 7251 від 05.04.2022.

Його автор, Галина Третьякова, пропонує внести зміни до Закону «Про запобігання корупції» вказавши, що на період дії військового стану заборона займатися іншою оплачуваною діяльністю, не поширюються на державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (крім виборних посад) у разі набуття ними статусу внутрішньо переміщеної особи або при знаходженні їх у простої, призупиненні трудового договору, перебуванні у відпустці без збереження заробітної плати, відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за умови, що трудові договори (контракти) або правочини у сфері підприємницької діяльності укладаються з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями, щодо яких такі державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування не здійснювали повноваження щодо контролю, нагляду або підготовки або прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб – підприємців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді