Зараз необхідні зміни, які стосуються специфічних експертиз, зокрема, ДНК, – Сергій Іонушас

19:16, 18 апреля 2022
Голова Комітету Сергій Іонушас розповів, що парламент працює над законопроєктами для міжнародного розслідування воєнних злочинів.
Зараз необхідні зміни, які стосуються специфічних експертиз, зокрема, ДНК, – Сергій Іонушас
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Парламентарі працюють над законопроєктами, які залучають міжнародних експертів до розслідування воєнних злочинів російських військ в Україні. Про це заявив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

«Міністр юстиції презентував законопроєкт, який передбачає внесення змін до Кримінального кодексу щодо воєнних злочинів. Він уже внесений до Верховної Ради. Буде розглядатися нашим комітетом. Ми з колегами зрозуміли, що маємо ще попрацювати на законодавчому рівні для того, щоб надати інструменти для роботи і залучення міжнародної спільноти до розслідування воєнних злочинів», – повідомив голова профільного комітету.

На жаль, голова Комітету на вказав номер законопроєкту, але вочевидь йдеться про законопроєкт №7290 про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за злочини проти людяності, що зареєстрований КМУ у Верховній Раді.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новими статтями 438-1 - 438-5, 442-1, 442-2, 445-1, якими встановлюється відповідальність за воєнні злочини, злочини проти людяності та приводить українське законодавство в цій частині у відповідності, зокрема до Римського статуту. Зокрема статтею 438-4 Кримінального кодексу Воєнні злочини проти гуманітарних операцій та використання символів пропонується встановити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном від 7 до 12 років за умисне заподіяння удару у зв'язку з міжнародним збройним конфліктом чи збройним конфліктом неміжнародного характеру по:

  • персоналу, об'єкту, матеріалах, обладнанню, підрозділу або транспортному засобу, залученим до надання гуманітарної допомоги;
  • будівлі, матеріалах, обладнанню, медичній установі чи транспортному засобу, що має належним чином позначену відмітну емблему, встановлену міжнародним гуманітарним правом (детальніше про документ за посиланням).

За словами Сергія Іонушаса, у комітеті переконані, що зараз необхідні зміни, які стосуються специфічних експертиз, зокрема, ДНК.

«Тому ми проголосували в першому читанні законопроєкт, як ми його називаємо, про «геном». Він передбачає ведення певного реєстру військових, які скоїли злочини. Також є пропозиції, що у деяких випадках він стосуватиметься дітей, яким було завдано шкоди. Дискусійне питання. Будемо доопрацьовувати документ до другого читання», – сказав Іонушас.

Він наголосив, що зараз основним завданням правоохоронців є це фіксація злочинів. Загалом з 24 лютого по 17 квітня слідчими Нацполіції розпочато 15 184 кримінальних проваджень за фактами злочинів, вчинених в умовах воєнного стану. З них 7 358 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил рф, республіки білорусь та їхніх пособників.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді