Розширення податкових пільг, спрощення для будівництва: що ухвалив Кабмін 19 квітня

20:35, 19 апреля 2022
Кабмін ухвалив низку визначальних рішень для громадян та бізнесу на засіданні 19 квітня.
Розширення податкових пільг, спрощення для будівництва: що ухвалив Кабмін 19 квітня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 квітня відбулося засідання Уряду. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив наступні тези.

«Уряд продовжує велику програму поступового відновлення деокупованих міст. На сьогоднішньому засіданні приймемо одразу три документи в цьому напрямку. Ці рішення мають забезпечити черговість обстеження пошкоджених будівель, порядок виконання робіт, порядок прийняття рішення про частковий або повний демонтаж, виконання етапів робіт із демонтажу об’єктів.

Також ми спрощуємо експертизи проектів будівництва та розроблення проектів капітального ремонту. Все це потрібно для того, аби у нас була стовідсоткова готовність швидко відбудувати наші міста.

Кожного тижня приймаємо рішення для соціальної підтримки українців. Незважаючи на всі складності, продовжуємо фінансувати всі соціальні видатки: пенсії, допомоги, субсидії. Вже профінансували виплату пенсій на 37 млрд грн, або понад 75% всіх квітневих платежів.

Затвердимо сьогодні порядок призначення субсидій та алгоритм їх розрахунку і виплат для тих наших населених пунктів, які зараз перебувають у тимчасовій окупації.

Майже 1,5 млн людей офіційно зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи. Ми почали виплати для них із 8 квітня. По 2 тис. грн на кожного дорослого та по 3 тис. грн на дитину або особу з інвалідністю. Наразі вже 250 тисяч людей отримали свої кошти. Поступово будемо перераховувати гроші всім нашим вимушеним переселенцям. 

Забезпечення нашої армії, відбудова зруйнованих міст, соціальні виплати просто неможливі без працюючої економіки. Порівняно з березнем, ми дійсно фіксуємо певною мірою позитивну динаміку відновлення. Податкові, кредитні та регуляторні зміни, які ми запустили, допомагають бізнесу триматися та відновлювати роботу. За останній тиждень подано більше 2,5 тисяч заявок від різних підприємств на отримання кредитів під 0% у рамках програми «5-7-9».

Для проведення посівної залучено під 0% кредитів на суму майже 8,3 млрд грн. Держава вже допомогла близько 3 тисячам аграрних підприємств провести посівну. Станом на 18 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур на контрольованій території складають 14,2 млн гектарів. Це на 2,7 млн гектарів менше, ніж минулого року.  Тобто фактично ми засіємо цього року понад 80% минулорічних площ ярими культурами.

Як я вже підкреслював, податкові та регуляторні пільги для бізнесу стали основою економічної політики воєнного часу. Сьогодні ми робимо ще один крок у цьому напрямку. Правовий режим Дія City, який запрацював цього року, ми розширюємо на такі види технологічної діяльності, як розробка й техпідтримка продуктів карткових платіжних систем; виробництво електронних компонентів і плат, комп'ютерів і устаткування; робота хмарних дата центрів тощо. Цим рішенням ми даємо гарний додатковий стимул для розвитку сфери високих технологій в Україні», - зауважив він.

«Сьогодні ж подаємо законопроект, яким пропонується забезпечити вільний обіг на території України товарів, які відповідають вимогам щодо безпечності нехарчової продукції ЄС.

Наша основна мета – європейське майбутнє, європейські стандарти у всьому. Після війни плануємо будувати нову українську економіку, яка буде частиною великої європейської. Ми вже приєдналися до європейської енергомережі, говоримо про єдиний платіжний простір та безкоштовний роумінг. Україна переможе і буде заможним, вільним членом Європейського Союзу», - додав прем’єр.

Представник Уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук перелічив наступні рішення КМУ від 19 квітня.

 Схвалено проект Закону «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром»та забезпечення їх стабільного розвитку». Законопроект спрямований на надання можливості підприємствам ОПК на період дії воєнного стану передавати у спрощеному порядку, без застосування конкурентних процедур, необхідні площі та обладнання в оренду з метою розміщення виробництва, необхідного для забезпечення потреб сил безпеки і сил оборони. Також передбачено можливість таким підприємствам безоплатно передавати майно з метою забезпечення діяльності підприємств ОПК.

 Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання в Україні результатів оцінки відповідності, проведеної в державах - членах Європейського Союзу». Метою законопроекту є забезпечення введення в обіг, надання на ринку України та введення в експлуатацію продукції, що пройшла оцінку відповідності вимогам законодавства ЄС, без проходження додаткових процедур оцінки відповідності в Україні.

  Затверджено Порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд. Порядок окреслює комплекс першочергових організаційно-технічних робіт та заходів, направлених на ліквідацію зазначених наслідків, механізми визначення об’єктів, що підлягають першочерговому обстеженню, особливості прийняття рішень щодо демонтажу аварійних об’єктів тощо.

  Затверджено Порядок здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку, Порядок затвердження тваринницьких потужностей для цілей експорту, імпорту та здійснення діяльності, що становить високий ризик, та Положення про Державну надзвичайну протиепізоотичну комісію при Кабінеті Міністрів України, типове положення про місцеву державну надзвичайну протиепізоотичну комісію. Зазначені акти наберуть чинності 21.03.2023, одночасно із новим Законом «Про ветеринарну медицину» № 1206-IX від 04.02.2021, на виконання вимог якого і були розроблені.

  Встановлено процедуру призначення житлових субсидій на наступний період у травні 2022 року. Також визначено алгоритм розрахунку розмірів пільг та житлових субсидій у квітні та місяцях неопалювального періоду 2022 року отримувачам, житлові приміщення яких знаходяться на території, де органи соціального захисту не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування.

  Відмінено обмеження, відповідно до якого на період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України COVID-19, та протягом 30 днів з дня його відміни, заборонялось скасування дії довідки внутрішньо переміщеним особам, які повернулися до покинутого постійного місця проживання. Надано можливість ВПО надавати повідомлення про повернення до відповідного місця проживання через Портал Дія.

  Затверджено Порядок виконання робіт по демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. Порядком визначається послідовність заходів щодо виконання робіт з часткового або повного демонтажу таких будівель і споруд, окреслюється основний керівний документ для виконання демонтажу тощо.

 Спрощено на час дії воєнного стану процедури здійснення експертизи проектної документації на будівництво об’єктів, що споруджуються з залученням бюджетних коштів. Передбачено можливість розроблення проектів будівництва з капітального ремонту об’єктів (незалежно від класів наслідків (відповідальності), пошкоджених в результаті воєнних дій, у складі дефектного акта, пояснювальної записки та кошторисної документації, на підставі звіту за результатами обстеження.

 Затверджено Порядок використання офіційних рахунків для пожертв на підтримку України «United24».

 Передбачено, що зі спеціального рахунку для збору коштів на підтримку ЗСУ кошти використовуються для фінансування заходів, пов’язаних з відсіччю збройної агресії РФ, зокрема закупівлю форми, одягу, засобів захисту, аптечок.

  Розширено види діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму Дія Сіті. До таких видів діяльності віднесено:

- розробку, запровадження та технологічну підтримку продуктів та рішень міжнародних карткових платіжних систем;

- виробництво та реалізацію електронних компонентів і плат, комп'ютерів і периферійного устатковання, обладнання зв'язку, інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації, оптичних приладів і фотографічного устатковання;

- надання у користування потужностей обробки та зберігання даних у сфері інформатизації у вигляді хмарного датацентру, ресурсів віртуальної інфраструктури, надання послуги зі зберігання та обробки інформації з використанням функціональності ліцензійного програмного забезпечення, а також надання інфраструктури для зберігання та обробки даних та розміщення (хостингу) комп’ютерного обладнання в центрі обробки данних.

 Денонсовано Угоду між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі створення та експлуатації ракетно-космічної та ракетної техніки.

 Виділено Міністерству внутрішніх справ 17 078 210,1 тис. гривень для матеріально-технічного забезпечення органів системи МВС, які задіяні до забезпечення національної безпеки та оборони, медикаментами, продуктами харчування, зброєю та боєприпасами, індивідуальними засобами захисту, паливно-мастильними матеріалами, речовим майном тощо.

 Виділено 2 742 960 гривень обласним державним адміністраціям для відповідних військових адміністрацій. Зазначені кошти мають забезпечити компенсацію видатків за березень 2022 власникам житлових приміщень, приватного житлового фонду, які безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб.

 Виділено 15 950 000,0 тис. гривень Міністерству оборони з метою забезпечення соціальних гарантій для військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді