Сергій Марченко відповів, чи готові європейські країни зараз віддати заморожені активи РФ на підтримку України

10:21, 2 мая 2022
Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, чи можна зараз вилучити активи олігархів РФ та резерви центрального банку Росії для фінансування відновлення України.
Сергій Марченко відповів, чи готові європейські країни зараз віддати заморожені активи РФ на підтримку України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заморожені резерви центрального банку Росії мають бути направлені на фінансування відновлення України. Про це сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю для Corriere della sera. Також він розповів про інструменти забезпечення макроекономічної стабільності держави під час війни РФ проти України, оцінку збитків та вирішення проблем з експортом української пшениці для попередження глобальної продовольчої кризи. 

Як довго Україна зможе виплачувати зарплати

«Наш план А полягає в тому, щоб домовитися про додаткову фінансову підтримку від наших міжнародних партнерів.

План Б - фінансування в доларах та за рахунок власних внутрішніх ресурсів та випуску військових облігацій. Минулого місяця ми залучили 1 мільярд доларів за допомогою військових облігацій, цього місяця ми розраховуємо на таку ж або навіть більшу суму.

План В - це зміна податкової та митної політики, щоб отримати якомога більше коштів від економіки, і, можливо, скорочення витрат. Ймовірно, всі три плани доведеться реалізовувати одночасно», - зауважив він.

Стосовно скорочення витрат, зокрема, на виплати громадянам, Сергій Марченко відімтив: «Якщо не буде інших варіантів, ми готові до такого підходу».

«Є кілька кроків, які ми можемо зробити, наприклад, у березні ми знизили імпортне мито до нуля, і ми могли б повернути його на деякі товари. Нам потрібно виграти цю війну, і якщо вона триватиме довше кількох місяців, нам варто зосередитися на тому, як жити в таких специфічних умовах. Я не бачу інших варіантів», - додав він.

Про вилучення резервів центрального банку Росії для фінансування відновлення України

На думку міністра, оцінкою збитків, завданих Росією Україні має займатися команда Світового банку.

«Вони мають кілька ефективних інструментів, які вже використовувалися в інших країнах. Ми залишаємо за ними право зробити надійні розрахунки збитків. Збитки можуть варіюватися від 100 мільярдів до трильйона доларів. Нам потрібна надійна оцінка від третьої сторони, такої як Світовий банк», - зазначив він.

Сергій Марченко підкреслив, що повністю підтримує ідею вилучення частини резервів центрального банку Росії для фінансування відновлення України. Але зараз ще не існує такого механізму.

«Канада планує впровадити механізм, який дозволить Уряду продавати активи, арештовані через санкції, і перенаправляти їх на гуманітарні потреби. Таким чином, у Канади буде можливість конфіскувати резерви російського центрального банку в канадських доларах і передати їх у розпорядження України. Я думаю, що інші країни мають зробити те саме. Наступними можуть бути США, оскільки там у нас є сильна двопартійна підтримка. Великобританія також може реалізувати такий механізм.

Від країн ЄС мають бути спільні дії», - сказав він.

Заморожені євро у центральному банку Росії становлять близько 150 мільярдів. Також заморожені активи окремих російських олігархів, що потрапили під санкції.

Разом з тим, немає механізму, який дозволяє Україні використовувати ці кошти.

«Я не впевнений, що це юридично можливо в Європі. Наші експерти вивчають це питання. Можливо, буде потрібне інше політичне рішення, наприклад, нове законодавство, щоб це стало можливим. Але це дуже оптимістичний сценарій.

З європейської сторони у нас є надійні партнери - керівництво ЄС: Урсула фон дер Ляєн, Шарль Мішель, Валдіс Домбровскіс та інші.

Але ми повинні пам'ятати, що країни ЄС досить неоднорідні у поглядах, тому тут потрібна участь вищого керівництво, яке координуватиме 27 країн», - сказав Марченко.

Що із Німеччиною

«У мене було багато розмов з моїм німецьким колегою Крістіаном Лінднером. Минулого тижня ми отримали 150 мільйонів євро від Німеччини на підтримку малого та середнього бізнесу. Про цей кредит Президент Володимир Зеленський домовився з канцлеркою Ангелою Меркель у березні 2020 року.

…Коли почалася війна, ми побачили підтримку від інших країн у сотні мільйонів доларів, тоді як Німеччина щойно надала кредит у розмірі 150 мільйонів євро, який був узгоджений понад два роки тому у довоєнний час. Італія, Франція, Канада, Нідерланди, Японія, навіть такі невеликі країни, як Литва та Латвія, надали фінансову допомогу. Німеччина два місяці тому виділила додатково 150 мільйонів євро. Я знаю, що Крістіан Лінднер робить все можливе в німецькому парламенті, але поки ми не отримали цих грошей. Я бачу, що Німеччина зараз демонструє більшу солідарність, ніж до війни або в перший місяць війни», - сказав Марченко.

Як довго Росія може не продавати нафту та газ до Європи

«Росія зібрала достатньо резервів у своєму Фонді національного добробуту. Можливо, у них є й інші активи. Навіть якщо вони не отримуватимуть доходів від нафти та газу, вони зможуть протриматися якийсь час. Наразі Росія не перебуває у надскладному економічному становищі, попри всі санкції», - вважає Сергій Марченко.

Чи продовжується сільськогосподарське виробництво в Україні

«Голод у всьому світі через війну в Україні - це ключове питання. Ми обговорювали це під час зустрічей G7 та G20. Україна забезпечує продовольством близько 400 мільйонів людей по всьому світу, і деякі країни є дуже вразливими, включаючи Єгипет. Російська агресія проти Україна може спровокувати глобальну продовольчу кризу. Наразі у наших сховищах майже 10 мільйонів тонн зерна, яке може стати непридатним, тому що одеські порти блокуються Росією. Але сільськогосподарське виробництво не зупинилося. Ми можемо встигнути виробити сільськогосподарську продукцію і цього року», - сказав міністр.

Як ви планують експортувати пшеницю

«Ми працюємо над новими логістичними рішеннями, частково по суші, через центральну Європу, а частково через Дунай. Ми також можемо розглядати інші варіанти, які підтримуються країнами G20. Наприклад, ми могли б використовувати нейтральні судна для перевезення зерна з Одеси. Нам потрібно діяти дуже швидко», - підкреслив він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Стадник
    Ігор Стадник
    заступник голови Вінницького апеляційного суду