Які довіреності посвідчуються з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів: роз’яснення НПУ

11:14, 24 мая 2022
Довіреності на право розпорядження транспортними засобами на строк три місяці і менше трьох місяців посвідчуються без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.
Які довіреності посвідчуються з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів: роз’яснення НПУ
Джерело фото: pgf-cefarm-lublin.pl
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комісія Нотаріальної палати України з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності підготувала Інформаційний лист щодо постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» від 19 квітня 2022 року № 480, яка набула чинності 28 квітня 2022 року.

Зокрема Постановою 480 закріплено, що без використання спеціальних бланків нотаріальних документів вчиняються такі нотаріальні дії (підпункт 3 пункту 1 Постанови 164):

  • посвідчуються довіреності (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва або майновими правами щодо майбутнього нерухомого майна (далі — нерухоме майно), коштами на рахунках у банківських та інших фінансових установах, а також транспортними засобами на строк більше трьох місяців, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа),
  • засвідчується справжність підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон.

Такі документи (довіреності, заяви) викладаються на білих аркушах паперу з

нанесеними на них за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), назва нотаріального округу (для приватного нотаріуса), номер свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти.

Отже, зазначене дозволяє дійти висновку, що із використанням спеціальних бланків нотаріальних документів посвідчуються довіреності:

  • на право  розпорядження          нерухомим     майном,          об’єктом         незавершеного будівництва або майновими правами щодо майбутнього нерухомого майна,
  • на право розпорядження коштами на рахунках у банківських та інших фінансових установах,
  • на право розпорядження транспортними засобами на строк більше трьох місяців,
  • на право управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами,
  • на право доступу до індивідуального банківського сейфа.

Перелік вичерпний.

Відповідно, довіреності на право розпорядження транспортними засобами на строк три місяці і менше трьох місяців посвідчуються без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

«Звертаємо увагу на те, що аксіологічне тлумачення зазначеної норми дозволяє дійти висновку, що незважаючи на те, чи будуть у довіреностях та заявах зазначені також інші повноваження/дозволи, для визначення обов’язковості використання спеціальних бланків нотаріальних документів, береться за основу саме встановлений нормативно критерій. А тому, наприклад, якщо у заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, повідомлятиметься також про дозвіл на отримання візи тощо, справжність підпису на такій заяві засвідчується без використання спеціальних бланків нотаріальних документів. Відповідно, якщо у довіреності на право розпорядження нерухомим майном передбачене також повноваження представляти інтереси у судах України з питань захисту порушених прав, така довіреність посвідчується із використанням спеціальних бланків нотаріальних документів.

Задля однакового тлумачення положення, що аналізується, доцільно з’ясувати зміст поняття «розпорядження», яке у доктрині цивільного права не є тотожним поняттю

«відчуження», розуміється як можливість власника визначати юридичну долю належного йому майна, зокрема, проводити відчуження чи передачу майна в користування, та співвідноситься із відчуженням, як загальне та вузьке. Зважаючи на те, що Постанова 480 у частині змін до Постанови 164 містить обидва поняття: «розпорядження» та «відчуження», у контексті зазначеної постанови ці поняття не є тотожними, адже для забезпечення ефективного правового регулювання до використання термінів, як засобів нормотворчої техніки, застосовуються певні вимоги, однією із яких є вимога єдності та однаковості застосування правової термінології, зокрема у межах одного нормативно-правового акту. Підсумовуючи, вважаємо, що посвідчення довіреностей на укладення договорів щодо передання нерухомого майна в користування повинно здійснюватися з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів.

Слід також проаналізувати вжиту у нормі конструкцію «довіреності на право управління корпоративними правами», в тому аспекті, що на підставі довіреності майно не передається в управління, адже згідно із частиною третьою статті 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. З цією метою укладається договір управління майна, а, враховуючи, що відповідно до частини 4 статті 1033 Цивільного кодексу України, управитель діє без довіреності (прим.: на підставі договору), довіреність може бути видана

 не на право управління майном, а для представництва інтересів довірителя з правом укласти від його імені договір управління майном та передати майно в управління. Крім цього, аналіз статті 245 Цивільного кодексу України, яка хоч і регулює питання форми довіреності, але називає деякі види довіреностей, дозволяє зауважити, що законодавець розмежовує довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреності на право участі та голосування на загальних зборах. Зважаючи на це, а також на те, що у переліку довіреностей, які посвідчуються з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, останні не передбачені, довіреності на право участі та голосування на загальних зборах посвідчуються без використання спеціальних бланків нотаріальних документів. Зважаючи на те, що корпоративні права у науці цивільного, господарського права розуміють і як суб’єктивні права учасників товариств, і як об’єкти прав, а також на недосконалість нормативного регулювання цього питання, вважаємо, що під довіреностями на право розпорядження корпоративними правами треба розуміти також довіреності на право розпорядження частками у статутному капіталі, паями. Таке ж розуміння потребує застосування і щодо приватних підприємств, фермерських господарств.

У підпункті 3 пункту 1 Постанови 164 встановлено, що для перевірки дійсності довіреності, посвідченої на білих аркушах паперу, заінтересована особа звертається з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов’язаний протягом двох робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності. При цьому слід зауважити, що в нотаріальному процесі нотаріус не є заінтересованою особою. Порядок перевірки дійсності довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, що подається нотаріусу для вчинення нотаріальної дії, визначений статтею 44 Закону України «Про нотаріат» та пунктом 4 глави 4 розділу I Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5.

Так, відповідно до зазначених норм, дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, перевіряється нотаріусом за Єдиним реєстром довіреностей. За результатами перевірки дійсності довіреності (її дубліката) виготовляється витяг з Єдиного реєстру довіреностей, який додається до примірника правочину, що залишається у справах нотаріуса. У разі наявності сумнівів щодо обсягу повноважень уповноваженого представника нотаріус має право зробити запит до відповідної фізичної або юридичної особи, від імені якої діє представник», - зазначає НПУ.

Нижче наводимо повний текст роз’яснення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді