Кабмін опублікував постанову про зміни у порядку компенсації судових витрат

15:50, 25 мая 2022
Уряд оприлюднив зміни щодо компенсації витрат, пов'язаних з розглядом судових справ.
Кабмін опублікував постанову про зміни у порядку компенсації судових витрат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 24 травня відбулося засідання Уряду, після якого представник КМУ у парламенті Тарас Мельничук повідомив наступне:

«Передбачено, що компенсація судових витрат (крім судового збору) у цивільних та адміністративних справах здійснюється за рахунок і в межах бюджетних асигнувань судів, якими винесено відповідне рішення. Компенсація судового збору у цивільних, адміністративних та господарських справах у розмірі, пропорційному задоволеним вимогам сторони, здійснюватиметься в порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, встановленому КМУ. Також встановлено, що органи Казначейства за судовими рішеннями про стягнення надходжень бюджету здійснюють безспірне списання коштів державного та місцевих бюджетів для компенсації судового збору за рахунок держави  у разі звільнення від його сплати у визначених законом випадках».

25 травня відповідна постанова КМУ 620 опублікована на сайті Уряду.

Відповідно до змін у постанові «Про граничні розміри компенсації витрат, пов'язаних з розглядом цивільних, адміністративних та господарських справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави» від 27 квітня 2006 р. №590 передбачено:

  • компенсація судових витрат (крім судового збору) особам, які їх зазнали, здійснюється шляхом перерахування коштів на їх поточні рахунки в банківських установах;
  • компенсація судових витрат (крім судового збору) у цивільних та адміністративних справах здійснюється за рахунок і в межах бюджетних асигнувань судів, якими винесено відповідне рішення.

Тобто, до вже чинних раніше норм додано виключення «крім судового збору».

Також визначено, що компенсація судового збору у цивільних, адміністративних та господарських справах у розмірі, пропорційному задоволеним вимогам сторони, здійснюється відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня  2011 р. №845.

У Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2011 р. № 845 додано:

«Органи Казначейства за судовими рішеннями про стягнення надходжень бюджету здійснюють безспірне списання коштів державного та місцевих бюджетів:

1-1) для компенсації судового збору за рахунок держави у разі звільнення від його сплати у визначених законом випадках».

Компенсація судового збору відповідно до підпункту 1-1 здійснюється органами Казначейства на підставі виконавчих документів з відповідного рахунка спеціального фонду державного бюджету, на який такий судовий збір зарахований.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді